Politika

PREMIJER KOSOVA Kurti: NATO nas je spasio i dalje nam je potreban

Premijer Albin Kurti izjavio je sjednici parlamenta da je intevencija NATO na Kosovu 1999. godine bila iz humanitarnih razloga kako bi se zaustavilo istrebljenje Albanaca, prenosi Koha.

On je naveo koju je štetu Kosovo pretrpjelo tokom rata i istakao da još uvijek nema pravde ni za koga. 

Ponovio je da je vrijeme da Kosovo uđe u NATO, jer im je danas Alijansa i dalje potrebna. 

Kurti je poslanicima rekao da Srbija koristi rat u Ukrajini da se pridruži Rusiji i pogrešno tumači intervenciju NATO na Kosovu.

Najveće dostignuće je, kako kaže Kurti, to što je Kosovo u najtežem vremenu na svojoj strani imalo političare poput Madeleine Albright, Billa Clinton, Tony Blair… 

Naveo je da sukob u Ukrajini potvrđuje da je intervencija NATO na Kosovu bila ispravna.

“Dvadeset tri godine nakon intervencije, Srbija se ne izvinjava niti želi da prizna šta je uradila i zajedno sa Rusijom pogrešno tumače intervenciju NATO na Kosovu kako bi opravdali svoje hegemonističke težnje. NATO je intervenisao na Kosovu iz humanitarnih razloga, kako bi spasio narod od istrebljenja”, poručio je Kurti.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Lila kaže da je uloga Madeleine Albright bila odlučujuća da NATO interveniše na Kosovu, dok je poslanik Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da se 24. mart ne može razumjeti bez UÇK.

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao da je 24. mart praznik na Kosovu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button