Politika

KOSOVO I BOSNA SU UGROŽENE DRŽAVE Gërvalla: Potrebna nam je zaštita NATO-a

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla izjavila je da je Kosovu potrebna zaštita NATO-a, kao što je potrebna i Bosni i Hercegovini, prenosi Koha.

Ona je to rekla u intervjuu za bečki “Wiener Zeitung”, dodavši da je deo plana ruskog predsjednika Vladimira Putina da destabilizuje Zapadni Balkan.

Gërvalla je pozvala Zapad da ne reaguje kasno kao u slučaju Ukrajine.

“U zemljama bivše Jugoslavije sprovedena je anketa, prema kojoj je podrška EU u Srbiji bila ispod 50 odsto. Na Kosovu prijelazi 90 odsto. Slična je bila i podrška NATO-u. To znači da je volja za ujedinjenjem velika. Potrebna nam je zaštita NATO-a. To bi bilo važno za Kosovo, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Ne znamo kako će reagovati osoba poput Vladimira Putina kada ne vidi napredak u Ukrajini. Hoće li destabilizovati Balkan? Deo Putinovog plana je da Srbiju iskoristi za destabilizaciju regiona, on će to da čini i dalje, prišli mi NATO-u ili ne. Ukrajina nam je pokazala da će, uprkos reakciji Zapada, Putin nastaviti sa svojim planovima“, rekla je Gërvalla.

Ona je dodala da ne može da natjera prijateljske zemlje ni na šta, ali da je njihov zadatak da objasne situaciju na Balkanu i istaknu da još nije kasno i da još ima mogućnosti, kao što su priznavanje Kosova i njegov ulazak u NATO.

Gërvalla je rekla da je, s obzirom na geopolitičku situaciju u Evropi koja je nastala nakon ruske okupacije Ukrajine, vrijeme da Kosovo bude priznato od pet država EU koje to nisu učinile, kao i da pristupi NATO-u i Savjetu Evrope.

“Konkretni smo u zahtjevima. Zato nam je potrebna podrška. Kada pet država EU, Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, priznaju Kosovo, tada će biti poslat signal da su granice Balkana jasne. To bi bio važan doprinos miru i stabilnosti u regionu“, rekla je Gërvalla.

Gërvalla je navela i da Kosovo ne želi da ima Rusiju na granici.

“Srbiji treba objasniti da njena perspektiva leži u EU, a ne u Rusiji”, rekla je ona.

Povodom činjenice da Kosovo još uvijek nema viznu liberalizaciju, Gërvalla je rekla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da je stvar Evropske unije da ispuni objećanje.

“EU je objećala i to je stvar njenog kredibiliteta. Svaki dan koji prođe sa vizama je dan u kome se Evropska unija pokazuje kao nekredibilna”, navela je Gërvalla.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button