Ekonomija

VLADA KOSOVA Ekonomisti: Kurtijeva vlada za godinu dana rada nije uradila mnogo

Za godinu dana rada Vlade Albina Kurtija, nije doveden nijedan ozbiljan investitor sa stranim kapitalom i uprkos svim objećanjima vladajuće stranke, nije bilo napretka u otvaranju novih radnih mjesta ili smanjenju siromaštva kao ni u napretku obrazovanja, ocjenjuju profesori ekonomije sa univerziteta u Prištini i dodaju da s druge strane, nije bilo ni velikih afera, prenosi Lajmi.

Profesorka Albulena Kastrati, pominjući tri krize sa kojima se ova vlada suočila, pandemiju, energetsku i sada poskupljenje osnovnih prehrambenih proizvoda, izazvanog ratom u Ukrajini, rekla je da ova vlada nije uspjela da dovede strane investitore i poveća broj zaposlenih na Kosovu.

“I pored podijele stipendija studentima, još uvek ne vidim nacionalnu strategiju za mlade, za povezivanje obrazovanja sa zapošljavanjem, za stvaranje stručnih škola. Znamo da je prošlo samo godinu dana, i nismo očekivali da će Kosovo sada biti popunjeno stranim investitorima, ali smo bar očekivali da Vlada do sada dovede bar jednog velikog investitora, koji bi Kosovu doneo novac u otvaranju najmanje hiljadu novih radnih mjesta. Zatim, investicije se ne odnose samo na ekonomske kapacitete, već i na zapošljavanje. Ova vlada je došla sa objećanjem da će povećati zapošljavanje mladih, ali u ovoj oblasti nismo vidjeli i ne vidimo značajnije pomake”, rekla je ona.

Kastrati ističe da je ova Vlada ipak spriječila velike korupcionaške skandale, počela su da se poštuju prava potrošača, a bolnice u zemlji su snabdjevene skupim lijekovima.

“Jedno od glavnih dostignuća ove vlade je to što je prvobitno promjenila način razmišljanja a to je odgovorno upravljanje javnim novcem. Nema korupcijskih skandala, aktivirana je Tržišna inspekcija, manje-više su poštovana prava potrošača. Određene olakšice su napravljene u oblasti poljoprivrede, uz subvencije. Ono što je veoma važno, dolaskom ove vlade sada se snabdjevaju bolnice, radi se o lijekovima koji koštaju 50 do 60 eura po kutiji”, rekla je ona.

Profesor ekonomije Muhamet Sadiku rekao je, da uprkos tome što Kosovo ima visoku stopu siromaštva i nezaposlenosti, zemlja od posleratnog perioda i dalje ne uspjeva da razvije tri ključna sektora kao što su zdravstvo, obrazovanje i energetika.

“Stvoreno je nekoliko inicijativa, ali Kosovo se i dalje suočava sa teškim siromaštvom, nezaposlenošću i onim što pogađa građane, nastavlja da se suočava sa neadekvatnom socijalnom zaštitom. Vlada još nije pokazala hrabrost u reformisanju sistema socijalne zaštite. I dalje radimo na osnovu nekih socijalnih šema koje potiču od UNMIK-a. Zato je krajnje vrijeme da se ozbiljno razmisli”, kaže on.

Sadiku je pohvalio je odlučnost ove vlade za reformu pravosuđa.

“Ako govorimo o dostignućima, vjerujem da je ova Vlada prvo objećala velike promjene u ekonomskom zakonodavstvu, dješavanja u javnom sektoru, imenovanje stručnih odbora i ono što je bitno je da nas sve čeka depolitizacija ekonomskog razvoja. Kratak je period od godinu dana za reformu svega započetog”, rekao je on i dodao da od aktuelne Vlade očekuje ukidanje monopola na tržištu Kosova, transformaciju privrednog rasta u ekonomski razvoj, povećanje plata i penzija.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button