KosovoVijesti

Vlada Kosova uvela sankcije Rusiji

Vlada Kosova jednoglasno je odobrila sankcije Rusiji “zbog okupacije Ukrajine”, a premijer Albin Kurti rekao je da se ovim mjerama Kosovo pridružilo partnerima kao što su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, prenosi Koha.

Kurti je rekao da “reakciju Kosova na rusku okupaciju Ukrajine treba posmatrati kao poruku njegove političke i diplomatske orijentacije”.

„Danas počinjemo dan pridruživanjem našim partnerima u odgovoru na vojnu agresiju Rusije odobravanjem paketa sankcija. Ovo nije prvi put da Kosovo uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Ova Rusija koju danas vidimo nije nova Rusija i ne želi da bude nova Rusija. Zbog toga odgovor zapadnog i demokratskog svijeta mora da bude jedinstven i odlučan. Našu neposrednu i bezrezervnu reakciju na rusku okupaciju Ukrajine treba čitati kao jasnu poruku političke i diplomatske orijentacije“, rekao je Kurti na sjednici Vlade.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvala rekla je da su sankcije ekonomske i finansijske, koje su uvele Savjet EU i SAD. Kako je navela, podrazumjevaju zamrzavanje sredstava ruskih banaka, finansijskih institucija i pojedinaca, zabranu njihovog pristupa finansijskim tržištima i druge restriktivne mjere koje se odnose na ruske kompanije, elite i političke aktere uključene u odlučivanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Pojedinci će takođe biti podvrgnuti zabrani putovanja ili tranzita u zemljama koje primjenjuju ove sankcije“, rekla je Gërvala.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button