KosovoVijesti

Osmani: Moguć sukob između Rusije i Ukrajine uticao bi na stabilnost Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo zabinuto zbog mogućeg vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, jer smatra da bi eskalacija mogla da utiče i na Kosovo zbog odnosa Srbije i Rusije, prenosi Reporteri.

Ona je za britanski radio Times izrazila zabrinutost da bi eventualni sukob između Rusije i Ukrajine, mogao da da utiče na Kosovo, jer je Srbija u punoj koordinaciji sa Rusijom.

“Srbija ima punu podršku i koordinaciju sa svojim saveznikom Rusijom. Zabrinuti smo zbog njihove moguće koordinacije kao posljedice događaja u Ukrajini. Način na koji se stvari odvijaju u Ukrajini zaista može imati jak efekat u mnogim drugim dijelovima svijeta”, rekla je Osmani.

Osmanijeva je dodala da bi Srbija uz pomoć Rusije mogla da dovede stabilnost Kosova i nekih drugih zemalja, u pitanje.

“Nije slučajno što vidimo izazove stabilnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu zbog agresivnog pristupa i destabilizujućih napora Srbije uz pomoć Rusije. Mislim da odgovor treba da bude jedinstven, tako da NATO treba da ima veoma aktivnu ulogu”, poručila je Osmani.

Prema njenim riječima, Rusija preko Srbije pokušava da destabilizuje region Zapadnog Balkana, prenosi Gazeta Express.

Na pitanje novinara šta konkretno Rusija radi da destabilizuje Kosovo, Osmani kaže da donira oružje Srbiji i podstiče Srbiju ka “ruskom načinu razmišljanja i djelovanja” navodeći kao primjer dešavanja iz oktobra prošle godine kada je došlo do tenzija na sjeveru Kosova.

“Uglavnom, koristi Srbiju kao svog satelita, kroz vojnu saradnju, vojne vježbe, vojne donacije, ekonomsku saradnju i podstiče ruski način razmišljanja i djelovanja koji je destabilizovao druge zemlje u regionu koje pokušavaju da uđu u NATO. Pokušavaju da unište sve zapadne vrijednosti izgrađene duž ovog regiona uz mnogo ulaganja, odricanja i rada. I istovremeno podržavajući napore Srbije, npr. u slučaju tenzija na granici Kosova i Srbije u septembru i oktobru, dok je Srbija rasporedila svoju vojsku oko kosovske granice, paralelno je dovodila ruske MIG-ove i vrste drugog kineskog naoružanja”, rekla je Osmani.

Ona je dalje navela činjenicu da se ruski ambasador u Beogradu približio kosovskoj granici, kako kaže Osmani, da ih ohrabri i ohrabri za ideje koje Rusija pokušava da progura u Ukrajini.

“Kao što sam rekla, ovo je ruski model. To je njihov način razmišljanja u odnosu na druge, odnosno susjede“, rekla je Osmani.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Reporteri / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button