Magazin

Meta: Moguće gašenje Facebooka i Instagrama u Evropi

Ukoliko ne bude usvojen novi transatlantski okvir za prenos podataka, Meta vjerojatno neće moći ponuditi svoje proizvode i usluge u Evropi

Facebook i Instagram mogli bi biti ugašeni u Evropi osim ako regulatori ne odobre dijeljenje podataka, saopšteno je u ponedjeljak iz matične kompanije ovih društvenih mreža Mete, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova kompanija predala je podnesak američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze.

“Podložni smo zakonima i propisima koji se razvijaju i diktiraju kako i pod kojim okolnostima i da li možemo prenositi, obraditi i/ili primati određene podatke koji su ključni za naše poslovanje, uključujući podatke koje dijele zemlje ili regije u kojima poslujemo i dijelimo među našim proizvodima”, naveli su iz kompanije Meta.

Pojasnili su da ako ne mogu prenositi podatke između zemalja i regija u kojima posluju to bi moglo negativno uticati na finansijske rezultate.

Pravo Evropske unije zahtijeva da se podaci evropskih građana obrađuju na serverima koji se nalaze samo u Evropi.

Irska Komisija za zaštitu podataka 2020. godine poslala je Facebooku nalog da prestane s prenosom korisničkih podataka iz EU-a u SAD. Očekuje se da će nacionalno tijelo nadležno za privatnost podataka donijeti konačnu odluku o tom pitanju tokom prve polovine ove godine.

Evropski sud pravde 2020. godine presudio je da prenos podataka između EU-a i SAD-a ne štiti privatnost evropskih građana.

“Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ne možemo se i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u SAD, vjerojatno nećemo moći ponuditi naše najznačajnije proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram u Evropi, što bi moglo štetno uticati na naše poslovanje”, naveli su iz Mete u svom podnesku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Anadolu Agency

Više iz rubrike

Back to top button