KORONAVIRUSKosovoVijesti

Kolike su kazne za nepoštovanje novih antikovid mjera

Na osnovu Zakona o spriječavanju i suzbijanju pandemije koronavirusa, građani koji ne poštuju odluku o ograničenju kretanja novčana kazna je do 200 eura, dok je za pravna lica 500 eura, piše Indeks Online.

Takođe, kazna za one koji ne nose maske, ali i za one koji ne drže fizičku distancu iznosi 35 eura.

Tokom avgusta 2020. godine stupio je na snagu Zakon o spriječavanju i kontroli pandemije Covid-19. Procenjuje se da je preko 300 hiljada građana kažnjeno zbog nepoštovanja mjera protiv koronavirusa od avgusta 2020. do decembra 2021. godine.

Vrste kazni za prevenciju i borbu protiv Covida-19

24.2. Novčanom kaznom od dvesta (200) eura kaznit će se vozač motornog vozila koji ne poštuje odluku nadležnog organa za ograničenje kretanja građana i vozila prema utvrđenom rasporedu.

24.3. Novčanom kaznom od dvesta (200) eura kaznit će se fizičko lice koje ne poštuje Odluku nadležnog organa za ograničenje kretanja građana i vozila po utvrđenom rasporedu.

24.5. Fizičko lice koje ne poštuje odluku nadležnog organa za nošenje maske, kaznit će se novčanom kaznom od trideset i pet (35) eura.

25.2. Fizičko lice koje organizuje javne i nejavne aktivnosti zabranjene odlukom nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od dvesta (200) eura i zabranom obavljanja djelatnosti.

Ove mjere, poštuje većina građana, ali ima i onih koji o istima nisu vodili računa, te su zbog toga kažnjeni novčanim kaznama.

Policija poziva građane da sarađuju sa policijom i ukoliko imaju saznanja da lica, odnosno određena mjesta ne poštuju mjere protiv Covid-19, da odmah obavjeste policiju, najbližu stanicu, ili putem digitalne aplikacije “Pozovite policiju” ili na brojeve: 192, 0290/326-250 i 0290/322-406, a policija će preduzeti sve potrebne mjere, u skladu sa zakonom protiv širenja koronavirusa.

Podsjetimo, Vlada Kosova odobrila je nove antikovid mjere, gdje se u odluci vlade, između ostalog, navodi da su sastanci u zatvorenom prostoru dozvoljeni sa najviše 30 osoba. Zabranjena je delatnost noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, vjenčanja i veridbi.

Operaterima javnog prevoza je dozvoljeno da rade sa 50 odsto kapaciteta.

Posljednjih dana došlo je do drastičnog povećanja broja zaraženih koronavirusom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RTK 2

Više iz rubrike

Back to top button