KosovoVijesti

Za devet mjeseci oduzeto više od 5.000 vozačkih dozvola

Policija Kosova je od januara do septembra ove godine oduzela više od 5.500 vozačkih dozvola, dok je u istom periodu više od 13.000 vozača dobilo negativne poene zbog kršenja saobraćajnih propisa, prenosi KosovaPress.

Policija je saopštila da timovi nastavljaju aktivnosti vezane za bezbjednost saobraćaja i apelovala na vozače da poštuju pravila i prilagode vožnju uslovima na putu.

“Policija nastavlja sa aktivnostima u cilju kontinuiranog povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima i smanjenja nezgoda. U periodu januar-septembar 2021. godine zabranu upravljanja motornim vozilom dobilo je 5.556 vozača, a negativne bodove 13.532 vozača”, navode iz policija. 

Apelovala je na vozače da poštuju pravila u drumskom saobraćaju, i da će u suprotnom primjeniti strože zakonske mjere radi veće bezbjednosti na putevima. 

Stručnjaci za saobraćaj podržavaju policiju u primjeni mjera koje su definisane zakonom.

Direktor Visoke škole primenjenih tehničkih nauka “Tempuli” Muhamed Krasniqi kaže da iako kažnjavanje ne može da bude dugoročno riješenje, trenutno služi za podizanje svesti vozača.

“Ne bih rekao da je to dugoročno riješenje, ali je to jedini način da se podigne svijest neodgovornih vozača u drumskom saobraćaju, jer osim što ugrožavaju sebe, ugrožavaju i druge učesnike u saobraćaju”, rekao je Krasniqi.

Stručnjak za drumski saobraćaj Bekim Ahmeti kaže da se vozačke dozvole oduzimaju u slučaju prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja i prolaska kroz crveno svetlo.

On smatra da je broj vozačkih dozvola koje je oduzela policija mali u odnosu na stanje na putevima u zemlji.

“Policija obično oduzima vozačke dozvole, jer je to preventivna mjera po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Ahmeti.

Zbog tih prekršaja, navodi Ahmeti, policija oduzima vozačku dozvolu na tri mjeseca, a prekršilac dobija i kaznu od 300 eura. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KosovaPress

Više iz rubrike

Back to top button