KosovoVijesti

Samo ove godine porodilo se 80 maloljetnica

Tokom 2021. godine na Ginekološkoj klinici na Univerzitetsko kliničkog centra Kosova 80 maloljetnica su postale majke, prenosi Lajmi.

Prema riječima direktora UKCK Jakupa Ismajlija najmlađa porodilja imala je 15 godina, trenutno su na klinici tri porodilje mlađe od 18 godina.

„Do danas se Ginekološkoj klinici obratilo 80 pacijenata mlađih od 18 godina. Od ukupnog broja 77 je porođeno i pušteno kući. Većina njih se porodila normalno, a 21 je imala problematične trudnoće“, rekao je Ismajli za RTV Dukagjini.

Prema njegovim riječima, policija, roditelji i socijalni radnici su obavješteni o svakom slučaju, maloljetne porodilje.

Organizacije za ženska prava smatraju da se broj maloljetnih porodilja povećava iz dana u dan i da su razlog tome bračne i vanbračne zajednice lica mlađih od 18 godina.

Prema podacima Unicefa, devojka mlađa od 18 godina je pet puta u većoj opasnosti od smrti tokom trudnoće ili porođaja nego žena u dvadesetim.

Kada je majka mlađa od 18 godina, šansa da njena beba umre tokom prve godine je 60 odsto veća nego ako je beba rođena od majke starije od 19 godina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button