KosovoVijesti

Kurti: Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom ako bi se referendum sproveo mirno i demokratski

Premijer Kosova Albin Kurti u intervju za online magazin “Monokl” izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, prenosi Gazeta Express.

Kurti je naveo i da centralni deo budućeg sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije treba da bude međusobno priznanje.

„Sada imamo obostrano neznanje, a moramo da se poznajemo. U tom cilju možemo prvo da imamo izjavu u kojoj ćemo se saglasiti da nećemo napadati jedni druge. Takođe smatram da je EU važan faktor koji može da obezbjedi okvir za budući sporazum jer on mora da bude zasnovan na duhu evropskih vrijednosti, zakona i poretka, demokratizacije i suočavanja sa prošlošću“, rekao je Kurti.

Upitan o odnosima sa bivšim liderima OVK kojima se sudi u Hagu, uključujući Hashima Thaçija, i da li mu je drago što mu se sudi u drugoj zemlji, Kurti je rekao da nije srećan što se Thaçiju sudi u Hagu i da bi želeo da se Thaçi suoči sa pravdom na Kosovu za korupciju.

„Bivši predsjednik Thaçi je želeo da monopolizuje istoriju u nekom obliku, zarad političke dobiti. Nikada nisam sporio njihov doprinos tokom rata, i sam sam bio dio toga. Poslije rata su se desile neke stvari gdje su neki lideri OVK sa političkom moći počeli da stiču materijalnu korist i njihov idealizam je postao devijantan. Volio bih da se oni na Kosovu suoče sa pravdom za korupciju koju su počinili na Kosovu, jer su uglavnom odgovorni za zloupotrebu, privatizacija. Njima treba suditi na Kosovu za mirovne zločine počinjene protiv privrede i društva, a ne pred „sui-generis“ sudom kome nedostaje transparentnost i koji se bavi nečim čime se bavio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, UNMIK i Eulex. To je još jedan specijalni sud i mi imamo poseban tretman. Ja bih voleo normalan tretman, normalne sudove na Kosovu koji se bave kriminalom i korupcijom“ dodao je premijer Kurti.

On je naveo i da misli da je za trajni mir i stabilnost u regionu najbrži i najbolji put napred da se šest zemalja Zapadnog Balkana odjednom integriše u EU.

„Neki ne žele u NATO, ali Kosovo hoće. Kosovo i Albanija su dvije zemlje, ali imamo isti jezik i jedan smo narod. Kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo je protiv Srbije, a ne protiv Albanije. S druge strane, ima mnogo građana EU koji imaju dvojno državljanstvo. Mislim da ima mnogo onih koji imaju tri pasoša i ohrabrujem ih da glasaju u svim zemljama čije državljanstvo imaju“, rekao je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button