RegionVijesti

Od muftije do političara: Ko je bio Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić je preminuo danas u 51. godini, a ostat će upamćen kao jedna od utjecajnijih ličnosti među Bošnjacima Sandžaka. Prošao je dug put od vjerskog službenika do političara i predsjednika stranke te čovjeka bliskog srbijanskim vlastima.

Zukorlić je rođen 1970. godine u selu Orlje kod Tutina gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu je završio u Sarajevu, tačnije “Gazi Husrev-begovu” medresu. Studije filozofije šerijatskog prava okončao je 1993. godine na Islamskom univerzitetu u Alžiru. Postdiplomske studije završio je na univerzitetu “El-Džinan” u Libanonu.

Po osnivanju Mešihata Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine izabran je za njegovog prvog predsjednika te je na toj funkciji ostao sve do početka 2016. godine kada se odlučio politički angažovati. Ipak, još 2012. godine kandidovao se na predsjedničkim izborima u Srbiji i osvojio 1,39 posto glasova.

Bio je član Rijeseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, osnivač Glasa islama koje se smatra zvaničnim glasilom Islamske zajednice u Srbiji te osnivač i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi dekan Fakulteta za Islamske studije.

Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) koja je osnovana u Novom Pazaru 2011. godine.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog da bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Nakon toga je podnio ostavku na tu funkciju i raspoređen je na mjesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U septembru 2019. godine Zukorlić se kandidovao se za reis-ul-ulemu Islamske zajednice BiH, međutim, najveću podršku dobio je trenutni reis Husein ef. Kavazović.

Nakon što je Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana u Stranku pravde i pomirenja 2017. godine Zukorlić je imenovan za njenog predsjednika. Godinu dana ranije izabran je za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije, a od 2020. bio je zamjenik predsjednika skupštine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button