KORONAVIRUSKosovoVijesti

U toku apliciranje za finansijsku pomoć onima koji su izgubili članove porodice od kovida

Oni koji su izgubili uže članove porodice od posljedica Covida-19, do kraja mjeseca mogu aplicirati za jednokratnu pomoć kosovske vlade u iznosu od 1.500 eura.

Pomoć se odnosi samo na članove uže porodice, kao što su bračni drug, djete ili roditelj.

Apliciranje za ovu pomoć traje do 30. novembra, a obrazac aplikacije se može preuzeti ovdje.

Potrebna dokumentacija za elektronsko apliciranje su: potvrda o civilnoj registraciji putem koje se potvrđuje porodična veza podnosioca aplikacije sa pokojnikom i kopija/fotografija zadnje stranice lične karte lica koje aplicira.

Ministar finansija u svojoj odluci napominje da se posebna pravila odnose na one koji izgube člana porodice uslijed posljedica Covida nakon 1. oktobra ove godine.

Oni imaju pravo na podršku, samo u slučaju da je osoba koja je preminula bila vakcinisana obema dozama vakcine protiv COVID-19, precizira se u odluci.

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, ovu odluku potpisao je krajem septembra.

Odluka se odnosila na utvrđivanje kriterijuma i uslova u vezi sa mjerom 3.1 Paketa ekonomskog oporavka – Podrška porodicama koje su izgubile članove od Covida-19.

U skladu sa tom odlukom, svakoj porodici koja je izgubila člana porodice uslijed infekcije Covid-19 ponuđena je finansijska podrška u iznosu od 1.500 eura.

Istovremeno, u odluci je navedeno da je medicinsko osoblje u javnom sektoru snosilo teret održavanja javnog zdravlja i da je tokom obavljanja službenih dužnosti bilo direktno ugroženo virusom korona, te da će njihove porodice imati posebnu podršku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KoSSev

Više iz rubrike

Back to top button