KosovoVijesti

Subvencionisanje proizvođača i smanjenje PDV može da ublaži situaciju

Vlada Kosova bi trebalo da subvencioniše proizvođače ili da interveniše na planu socijalne politike, kako bi ublažila situaciju nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, a jedna od opcija je i smanjenje poreza na dodatu vrijednost, smatraju ekonomisti, prenosi Gazeta Express. 

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Berim Ramosaj kaže da postoje načini da se situacija ublaži, ali da to zavisi od kapaciteta vlade.

“Država ne može direktno da interveniše u određivanju cena, ali može preduzeti druge ekonomske mere. Vlada može da subvencioniše određene delatnosti koje proizvode osnovne proizvode ili da donese socijalni program koji znači da podrži one kategorije koje su najviše pogođene rastom cena”, kaže Ramosaj.

Bivši ministar finansija Haki Shatri kaže za Radio Slobodna Evropa da su male šanse vlade da ublaži situaciju stvorenu nakon poskupljenja. 

Vlada, kako je rekao, ne može da diktira pojeftinjenje ili poskupljenje, ali može da utiče na to da ne poskupe komunalije. 

“Mala mogućnost je da država smanji akcizu na gorivo. Međutim, svaki dodir sa sistemom prihoda ugrožava izvršenje budžeta za fiskalnu godinu. Ako ima kapacitet, može da subvencioniše neke proizvode ili smanji PDV”, kaže Shatri.

Godinama je ekonomski rast na Kosovu bio do četiri odsto, a Shatri kao jedinu priliku za poboljšanje socijalne situacije navodi ekonomski razvoj po stopi većoj od sedam odsto.

Na Kosovu je roba široke potrošnje u septembru poskupela i do pet odsto, a ovo povećanje cena je nastavljeno i tokom oktobra.

Jestivo ulje i mast poskupeli su i do 30 odsto, a voće i povrće 20 odsto. 

Vlada Kosova je najavila da će narednih dana izaći sa paketom mera, koji će pomoći građanima da lakše prebrode povećanje cena osnovnih proizvoda.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button