SvijetVijesti

Erdogan dao naredbu: Turska protjeruje američkog i još devet ambasadora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je naredio Ministarstvu vanjskih poslova da proglasi deset ambasadora zapadnih zemalja “personom non grata”, odnosno nepoželjnim osobama.

Ovu odluku je donio zbog poziva na oslobađanje filantropa Osmana Kavale, javila je agencija Reuters.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. a optužen je za finansiranje demonstracija širom zemlje 2013. i za umiješanost u neuspjeli državni udar 2016. godine. On poriče sve optužbe.

U zajedničkoj izjavi od 18. oktobra, ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Država pozvali su na “pravedno i brzo rješavanje Kavalinog slučaja”.

Oni su pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova koje je tu izjavu nazvalo neodgovornom.

“Dao sam potreban nalog našem ministru vanjskih poslova i rekao šta se mora učiniti, ovih deset ambasadora mora se odmah proglasiti personama non grata. Odmah ćete to riješiti”, rekao je Erdogan u govoru okupljenima u Eskisehiru na sjeverozapadu Turske.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi u vezi s demonstracijama, ali je presuda poništena ove godine i kombinirana s optužbama u drugom predmetu povezanom s pokušajem državnog udara.

Grupe za ljudska prava kažu da je njegov slučaj simbol suzbijanja drugačijeg razmišljanja u Turskoj pod Erdoganovom vlašću, piše Reuters.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button