KosovoVijesti

KADA SE OČEKUJE POPUŠTANJE ANTIKOVID MJERA NA KOSOVU?

Uprkos zahtjevu za popuštanje antikovid mjera, iste restriktivne mjere protiv širenja infekcije Covid-19 nastavile su se na Kosovu od 24. septembra. Prema medicinskim stručnjacima, nošenje maske na otvorenom i policijski čas, smatraju se nepotrebnim.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će ovih dana biti urađena analiza epidemiološke situacije i u zavisnosti od podataka biće izmjenjene mjere.

Faik Hoti iz Ministarstva zdravlja, u izjavi za Radio Kosovo, rekao je da će ovo ministarstvo uraditi dvonedeljnu analizu epidemiološke situacije od strane Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Još nije poznato koje mjere se mogu promjeniti, dok MZ poziva građane da iskoriste priliku i vakcinišu se protiv Covid-19, jer u nekim zemljama već postoje registrovani slučajevi Delta plus varijante SARS COV2, rekao je Hoti.

U međuvremenu, infektolog Ilir Tolaj za Radio Kosovo kaže da je epidemiološka situacija sa Covid-19 na Kosovu veoma povoljna, ali kako je rekao, predizborna kampanja i dan izbora mogu biti potencijalni izvor infekcija. 

Što se tiče mjera, neke od njih na osnovu trenutne epidemiološke situacije su nepotrebne, posebno nošenje maske na otvorenom i policijski čas. Neophodno je nastaviti sa određenim ograničenjima, na primer u kafićima, u kasnim noćnim satima uz živu muziku, noćne klubove treba zabraniti, ali i vjenčanja, rekao je Tolaj.

Međutim, posljednjih nedjelja na Kosovu je opao broj zaraženih i preminulih od Covid-19.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RTK 2

Više iz rubrike

Back to top button