KosovoVijesti

Lokalni izbori na Kosovu: Najveća izlaznost na sjeveru

Na Kosovu se danas (17. oktobra) održavaju redovni lokalni izbori na kojima građani sa pravom glasa biraju gradonačelnike u 38 opština, kao i odbornike za skupštinu.

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila da je do 11 sati glasalo 8,2 odsto birača ili oko 152 hiljade od 1.885.448 upisanih u biračke spiskove.

Na poslednjim lokalnim izborima 2017. godine, glasalo je 195.473 ili 10,34 odsto birača. Na osnovu podataka CIK-a, do 11 časova najveća izlaznost je u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Glasa se ukupno u 883 biračka centra sa 2. 477 biračkih mesta, a iz Centralne izborne komisije Kosova je potvrđeno da je distibuiran glasački materijal.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valmir Elezi je na prvoj konferenciji za novinare rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme, jutros u 7:00 časova.

U trci za gradonačelnika je ukupno je 166 kandidata, a glasa se i za 5.198 kandidata za odbornike.

Biračka mesta će biti otvorena do 19:00 časova.

Izlaznost po gradovima i opštinama

U Severnoj Mitrovici je glasalo 31 odsto ili 5.486 građana od oko 17.000 upisanih birača, Zvečan je druga opština sa najvećom izlasnošću u kojoj je glasalo oko 30 odsto birača ili 2.024 građana od oko 7 000 upisanih birača, sledi opština Leposavić gde je glasalo oko 21 odsto ili 2.639 od oko 12 000 birača sa pravom glasa.

U glavnom gradu, Prištini, do 11:00 sati je glasalo 9 odsto birača ili 16.314 garđana od 195.978 upisanih sa pravom glasa, a najmanja izlaznost je zabeležena u Prizrenu sa 6,18 odsto, odnosno od 73.359 upisanih birača svoje pravo je iskoristilo 10.757 ljudi.

Na ovim izborima pravo glasa ima 1.885.448 birača, što je za skoro 100.000 više u odnosu na prevremene parlamentarne izbore koji su održani februara 2021. godine.

Oko 40.000 građana će na ovim lokalnim izborima po prvi put imati priliku da glasa, odnosno nešto preko 24.000 je nakon februarskih izbora napunilo 18 godina, dok je ostatak tek sada upisan u biračke spiskove jer nisu imali kosovsku ličnu kartu, odnosno imali su samo ličnu kartu koju je izdavao UNMIK (Privremena administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu).

Sa biračkog spiska je uklonjeno preko 18.000 birača, koji su u međuvremenu preminuli, dok je oko 1.000 uklonjeno sa spiska jer su se odrekli kosovskog državljanstva.

Posmatrači EU: Izborni dan bez većih nepravilnosti

Čestitam ljudima na Kosovu, izborni dan protiče u najboljem redu, poručio je iz Severne Mitrovice, nakon obilaska biračkog centra, šef posmatračke misije Evropske unije za posmatranje izbora na Kosovu Lukas Mandl.

“U sredini smo izbornog dana i do sada nismo zapazili nikakve veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova. Na osnovu onoga što već znamo jeste da izbori teku pravilno svuda, širom Kosova” kazao je Mandl.

Prema njegovim rečima, proces prebrojavanja glasova je takođe od velikog značaja za posmatračku misiju EU.

Mandl je pozvao je sve koji imaju pravo glasa, da ga do 19 časova iskoriste.

On je ranije rekao da EU na Kosovu ima oko 100 posmatrača.

NVO: Do podneva slaba izlaznost, osim na severu

Demokratija na delu (DnD), mreža nevladinih organizacija koje prate izborni proces, je ocenila da je do podneva bila slaba izlasnost građana, osim u opštinama na severu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Prema podacima DnD-a, u opštini Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok izlaznost je tri puta veća u odnosu na opštine južno od Ibra.

Državni tužilac je ranije saopštio da je u Klokotu 16.oktobra naveče zabeležena neregularnost, kada su uhapšene četiri osobe zbog davanja ili primanja mita oko glasova, te povrede slobodne volje birača. Osumnjičenima je određen pritvor od 48 sati.

Kurti: Građani odlučuju

Premijer Kosova Albin Kurti je, nakon što je glasao, rekao da na izborima u nedelju građani odlučuju. On je pozvao sve da iskoriste svoje građansko pravo i naveo da će Vlada blisko sarađivati sa budućim lokalnim vlastima.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button