KosovoVijesti

KP: Do sada pet osoba uhapšeno zbog prekršaja u vezi sa izborima

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su pet osoba do sada zbog prekršaja u vezi sa lokalnim izborima. Prvo hapšenje izvršeno je u Klokotu – gde su uhapšene četiri osobe, dok je danas u Suvoj Reci uhapšena još jedna.

13:06 – Priveden birač iz Gnjilana

Birač iz Gnjilana je fotografisao svoj glasački listić, ali je nakon sprovođenja do policijske stanice pušten po redovnoj proceduri. Portparol policije u regionu Gnjilana Ismet Hašani rekao je za KosovaPress da ova stanica pokriva sedam opština, te da je identifikovala samo ovu nepravilnost.

Prva hapšenja u vezi sa izbornim procesom dogodila su se sinoć u Klokotu.

Zbog sumnje da su počinili krivična dela „kršenje slobodnog odlučivanja birača“ iz člana 210. KZRK -a i „Davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem“ iz člana 212. KZRK, uhapšena su četiri lica: A.D, M.K, A.T. i Dž.B.

Njima je određeno 48-časovno zadržavanje.

Danas je u opštini Suva Reka uhapšena još jedna osoba.

Ona se sumnjiči za ometanje izbornog procesa, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova, prenosi Koha.

Osumnjičeni je ometao glasanje, narušavajući mir, a razbio je i fluorescentno svetlo kojim se proverava da li je neko već glasao. Po nalogu državnog tužioca privedenom licu je određen pritvor, naveli su iz ovog tužilaštva.

Danas se na Kosovu održavaju lokalni izbori, na kojima učestvuje ukupno 5,364 kandidata, od čega je 166 za gradonačelnike i 5,198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa većinski srpskim stanovništvom, učestvuje 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i 8 albanskih.

Ukupan broj birača je 1,885,448, što je 90,586 birača više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore s početka ove godine – 14. februara.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KoSSev

Više iz rubrike

Back to top button