Crna HronikaVijesti

Ubijen mladić u Prizrenu

Kao svjedok, brat pokojnog M.K., Pajtim Kurtishaj izjavio je da ga je policija, čim je stigao u bolnicu, obavijestila da mu je brat umro i obavijestila ga ko je počinio ubistvo.

Svjedok P.K je to izjavio u srijedu u Osnovnom sudu u Prizrenu, u predmetu u kojem su Orhan Ademaj i Albert Ademaj optuženi za ubistvo M.K, u maju prošle godine, prenosi “Zakletva pravde”.

Na početku rasprave, advokat optuženog Orhana Ademaja, Blerim Mazreku izjavio je da se ispitivanje drugih strana ne može nastaviti bez dovršetka svjedočenja majke pokojnika, koja je svjedočenje započela na ročištu 8. oktobra, nakon što bi prema njegovim riječima to predstavljalo kršenje procedure.

Međutim, predsjedavajući sudija, Raima Elezi, odbacila je takav prijedlog i rasprava je nastavljena ispitivanjem Pajtima Kurtishaja, kao svjedoka.

Kurtishaj je izjavio da ga je njegov prijatelj nazvao telefonom da mu kaže da mu je brat u bolnici i da se ne zna hoće li pobjeći, dodajući da ga je policija obavijestila čim je stigao u bolnicu da mu je brat preminuo.

Rekao je da ga je policija obavijestila ko je počinio ubistvo i rekao da je do ubistva došlo kao posljedica manjeg spora između optuženog i sada pokojnog M.K.

On je dalje dodao da je nakon spora koji se dogodio i sam otišao do oca optuženog kako bi ublažio situaciju, a sam je izjavio da ima jednog sina u zatvoru i da ne može izaći ne može ništa reći i to je kako je posao ostavljen. bez dogovora.

Govoreći o sporu između optuženog i sada pokojnog M.K., Pajtim Kurtishaj je rekao da je M. prije 3 godine imao spor sa Orhanom Ademajem.

Rekao je da je Orhani, dok je pokojnik šetao psa pit bull -a, reagirao rekavši mu da ne šeta psa ulicama u susjedstvu jer ih to ometa, pa se dogodilo da je došlo do fizičke tuče između istih.

Svjedok je nastavio rekavši da je nakon ubistva porodica Ademaj slala ljude da pomire porodice, ali je on to odbio jer kaže da su htjeli pomirenje prije ubistva, a sada nakon ubistva isti sporazum više nema smisla.

Na kraju je rekao da su živjeli u naselju Kurilla i da je optuženi pratio M. kroz grad do naselja “Novi tranzit”, gdje se dogodilo ubistvo.

Nakon toga je saslušan svjedok Erzen Bytyqi, gdje je prvo pročitana njegova izjava data tužiocu 10. juna 2020. godine, koji je zatim ostao pri ovoj izjavi, koja kaže da je tačna.

Svjedok Bytyqi je rekao da je kritičnog dana radio u svojoj radionici i da je samo čuo skuter kako prolazi pored njegove radionice.

Nakon toga, svjedok je zatražio da se ispitivanje protiv njega prekine, jer nije dobrog zdravlja.

Tužilac Genc Nixha predložio je sudu da se MH sasluša kao svjedok, ali je prije toga zatražio od suda da zatraži mišljenje vještaka iz IPFK -a, kako bi mogli dati pismeno mišljenje sudu o tome je li svjedok ovo pitanje može svjedočiti na sudu zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Nakon toga, predsjedavajući sudija, Raima Elezi, odobrio je prijedlog tužioca u vezi sa svjedokom Halilajem i za to će biti izdat nalog IPFK -u, koji će zatražiti stručno mišljenje u vezi sa psihičkim stanjem svjedoka MH i mogućnošću njegove mentalne sposobnosti. izjavu pred sudom.

Nakon toga, glavni pretres je prekinut zbog završetka rasporeda i isti će se nastaviti 8. decembra 2021. godine.

Inače, prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, podignutoj 30. oktobra 2020. godine, Orhan Ademaj i Albert Ademaj, optuženi su da su 1. maja 2020. godine u Prizrenu, tačno u ulici “Ismail Kryeziu” do tzv. “Novi tranzit”, u saizvršilaštvu sa namjerno iz motiva osvete, lišava života sada pokojnog M.K.

Prema optužnici, kritičnog dana, dok su okrivljeni upravljali automobilom Golf III, kojim je upravljao optuženi Albert Ademaj, primijetili su pokojnog MK, koji je bio u svojstvu putnika na motociklu svjedoka Mirana Halili, otpratite ih svojim vozilom prvo do naselja “Ortakoll” i priđite motociklu.

Na osnovu optužnice, sam svjedok Miran navodi da je primijetio nož u ruci optuženog Orhana, a kako bi izbjegao eventualni sukob, upravljao je motociklom i kretao se prema naselju “Arbanë”, uvijek slijedeći optuženi koji su bili u njihovom automobilu.

Prema optužnici, kada stignu do ulice “Ismail Kryeziu” do tzv.

“Novi tranzit” u Prizrenu, sa kog puta nema izlaza i koji posmatraju sigurnosne kamere postavljene u kućama uz put gdje je snimljena akcija optuženih, koji su svojim vozilom praćeni i udarili u motocikl.

Navodi se da je nakon toga okrivljeni Orhan, nakon što je izašao iz vozila, prišao preminulom M. i u sukobu sa žrtvom ubo ga u prednji dio grudnog koša, nakon čega se brzo vratio u vozilo i izašao iz na licu mjesta sve dok žrtva nije držala ruku na nanesenoj rani, nakon čega je na mjesto događaja stiglo vozilo hitne pomoći i žrtva je prevezena u Regionalnu bolnicu u Prizrenu.

U ovom slučaju, prema optužnici, dokazano je da je u hitnu pomoć stigao bez znakova života, prema izvještaju ljekara Sadri Hulaja sa brojem 3227 od 1. maja 2020. godine.

Ovim radnjama Orhan i Albert Ademaj se optužuju da su u saizvršilaštvu počinili krivično djelo “Teško ubistvo”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
04 Online

Više iz rubrike

Back to top button