KosovoVijesti

Medvjed napao poljoprivredno gazdinstvo u Zlipotoku

14. oktobra, u jutarnim satima, oko 6:30 nadomak sela Zlipotoka mrkvi medvjed napao je poljoprivredno gazdinstvo “Šutman” vlasnika Saljajdina Koska. U napadu je stradala jedna krava.

Fehadis Begler iz Zlipotoka kaže da nije ovo prvi napad medvjeda i da je bilo više napada.

“Ovo je prvo obraćanje javosti, napadi su sve češći, tražimo zaštitu od nadležnih institucija i naknadu štete koja je načinjena. Medvjed je zašticena vrsta na nacionalnom parku Šare, zato molim sve institucije da pomognu ili ćemo sami morati naći način odbrane”, kaže Begljer.

Otkako su se izgradile hidrocentrale u Gori, pogotovo u Viljanu, divljih svinja, medvjeda i druge divljači ima na sve strane, pa čak i tamo gdje ih nikada nije bilo.

Mnogo je incidenata sa divljim svinjama. Juče je jedan automobil udario divlju svinju kod Globočice. Svinja je samo pobegla s puta, a automobil manje ostećen.

Prije dva dana došlo je do incidenta u Brodu kada je medvjed upao u jedan privatni posjed pa je čovjek drvetom pokušavao da ga otjera. Nakon puno muka uspio je otjerati medvjeda koji je bio agresivan.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Gora

Više iz rubrike

Back to top button