KosovoVijesti

Sjever Kosova: Situacija mirna, uklonjene barikade – “tužilac Srbin, sudija Srbin, većina uhapšenih Albanci”

Situacija je mirna na sjeveru Mitrovice, dan poslije akcije policije Kosova, a uklonjene su i barikade, javljaju mediji, ali tenzija i dalje postoji.

Dan poslije opsežne policijske akcije na Kosovu, kada je došlo do nove eskalacije i sukoba, na sjeveru Mitrovice je mirno, a barikade su uklonjene.

Srećko Sofronijević, koji je tokom sukoba lokalnog stanovništva i snaga policije Kosova – u kojima su korišćene kamenice, suzavci, šok-bombe – ranjen iz vatrenog oružja, nalazi se u teškom stanju, ali je van životne opasnosti, javila je televizija N1.

Iz Policije Kosova navode da se još ne zna da li je njega povredila policija ili hici koje je zadobio od građana.

Prema saopštenju policije, akcije protiv švercera robe sprovede su na teritoriji čitavog Kosova, a uhapšeno je osam ljudi – šest albanske nacionalnosti i po jedna bošnjačke i srpske.

Sve to izazvalo je burne reakcije zvaničnika Beograda i Prištine.

Xhelal Sveçla, ministar unutrašnjih poslova Kosova, navodi da akcija nije usmjerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti i da nema „državne represije”.

„Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Sjevernoj Mitrovici su uglavnom Srbi, većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci”, naveo je Sveçla.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju Albina Kurtija, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Na Kosovu se u nedjelju održavaju izbori za lokalne organe vlasti – predsjednike opština i članove opštinskih skupština.

Slična policijska akcija dogodila se i u novembru 2020. godine, sedam dana prije tadašnjih vanrednih lokalnih izbora u sjevernom dijelu Mitrovice.

Šta se desilo na sjeveru Kosova?

Policijski i carinski službenici Kosova u srijedu ujutru ušli su u Sjevernu Mitrovicu i Zvečan i počeli pretres na više lokacija u potrazi za švercovanom robom.

Policija Kosova saopštila je da se akcija sprovodi na teritoriji čitavog Kosova.

Saopštenje policije praćeno je fotografijama zaplenjene robe za koju se navodi da nije prošla neophodne procedure.

Ulazak policijskih snaga pokušali su da spriječe lokalni stanovnici na sjeveru Kosova koji su se sukobili sa policijskim snagama.

Prema izvještajima lokalnih medija, do sukoba je došlo u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i nadomak Zubinog Potoka.

Demonstranti su bacali kamenice i postavljali barikade dok je policija uzvratila suzavcem i šok-bombama.

Na snimcima lokalnih medija može se čuti i pucnjava iz vatrenog oružja.

Sofronijević je tada ranjen u rame, a iz bolnice u Sjevernoj Mitrovici su naveli da je primljeno još šest ljudi, koji su se žalili na povrede od šok-bombi i suzavca.

Direktor bolnice u Sjevernoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je tada za portal Kosovo onlajn da je jedna osoba pogođena iz vatrenog oružja u predelu grudnog koša i da mora biti operisana.

U saopštenju Policije Kosova navodi se da je policijska operacija sprečavanja šverca, završena oko podneva, protekla mirno u svim regionima, sem u Sjevernoj Mitrovici.

Zbog blokade puteva, upotrebe gasnih bombi, vatrenog oružja i paljenja službenih vozila, policija saopštava da je bila primorana da upotrebi policijska sredstva da bi se situacija stabilizovala.

Policija navodi da je povređeno šest policajaca – pet albanske i jedan srpske nacionalnosti, kao i da je uhapšeno osam osoba – šest albanske i po jedna bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Zaplenjena je krijumčarena roba u vrijednosti više stotina hiljada eura, navodi se u policijskom saopštenju i dodaje da se situacija u sjevernom dijelu Mitrovice normalizovala.

Portal KoSSev, javio je da su njegove novinare napali demonstranti u sjevernom dijelu Mitrovice, braneći snimanje i fotografisanje sukoba sa policijom.

Napada je bilo i na novinere drugih medija.

Xhemajl Rexha, predsjednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je „UNK uznemireno onim kroz šta su naše kolege danas morale da prođu”.

„Izvještavanje o nemirima i napetostima na sjeveru Kosova uvijek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare i medijski reportere i medija na albanskom i na srpskom jeziku”, naveo je on.

Šta kaže Priština?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da policijska akcija nije bila upućena ka srpskoj zajednici na Kosovu.

„Vlasnik apoteke u kojoj se dešavao šverc na visokom nivou, i gdje su napadnuti istražitelji, je Albanac za kojim se traga. Ni (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić, ni bilo ko drugim ne može da zaštiti Besima Zeqirija od zakona Republike Kosovo”, kaže Sveçla.

„A to da li je apoteka 20 stopa sa ove, ili one strane, nije bitno”, dodao je.

Direktor policije Samedin Mehmeti takođe je istakao da je rječ policijskoj akciji koja je počela prije oko godinu dana, a da je plan bio da se interveniše na 26 lokacija – prva u Prištini, šest u Peći, 10 u Južnoj Mitrovici, pet u Sjevernoj Mitrovici i četiri u Zvečanu.

„Od devet lokacija na sjeveru, na osam se nije mogla izvesti operacija jer su građani ometali razvoj operacije”, naveo je.

Premijer Kosova Albin Kurti prethodno je na Facebook profilu objavio da kriminal i kriminalne grupe neće biti tolerisane.

„Borićemo se protiv šverca i sprečićemo ga”, naveo je Kurti.

„Pozivam građane sjevernog dijela Mitrovice da ne budu žrtve nekih medija u Srbiji koji brane kriminal, korupciju i šverc, koji žele da ga politizuju i etnički oboje”, dodao je.

Kurti navodi i da je policijskim akcijama prethodila intenzivna istraga i da su izvedene u koordinaciji sa tužiocima i nadležnim sudovima.

Šta kaže Beograd?

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju Albina Kurtija, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da je situacija više nego dramatična i da je ovo posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština.

Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu haosa, upozorila je premijerka kroz saopštenje za javnost.

Direktor takozvane Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković saopštio je na vanrednoj konferenciji za medije da je ovo sedmi upad Policije Kosova na sjever Kosova, te da su Sjeverna Mitrovica i Zvečan „zasuti rafalima od strane specijalnih jedinica”.

„Pala je prva kap krvi, srpske krvi”, naveo je Petković.

Šta je prethodilo sukobima?

U novembru 2020. godine, policijske i carinske službe Kosova ušle su u apoteke u centru Sjeverne Mitrovice uz obrazloženje da su u potrazi za krijumčarenom robom.

Na ulice su i tada izašli građani Sjeverne Mitrovice, ali nije došlo do većih sukoba već do povlačenja policijskih snaga.

I taj sukob odigravao se nekoliko dana pred lokalne izbore na kojima se tada vanredno biralo rukovodstvo sjevernog dijela Mitrovice.

Neredi su se dogodilo četiri dana prije lokalnih izbora koji se održavaju u svim kosovskim opštinama.

Beograd i Priština bili su u zategnutim odnosima i ranije ovog mjeseca kada su granični prijelazi na sjeveru Kosova bili dvije nedjelje u blokadi jer je istekao sporazum o korišćenju registarskih tablica.

Poslije dvije nedjelje krize, blokade i političkih prepucavanja, normalizovan je saobraćaj na prijelazima Srbije i Kosova i počela je primjena režima naljepnica za vozila, na osnovu dogovora dvije strane iz Brisela.

Prema dogovoru Beograda i Prištine, uz posredovanje evropskih diplomata, od ponedjeljka, 4. oktobra na vozilima iz Srbije i sa Kosova na prijelazima se lijepe naljepnice na grbovima i oznakama SRB i RKS.

Radna grupa sastavljena od predstavnika Beograda, Prištine i Evropske unije imaće prvi sastanak 21. oktobra, kako bi se trajno riješio ovaj problem.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
BBC News

Više iz rubrike

Back to top button