KosovoVijesti

Policija Kosova: U Sjevernoj Mitrovici povrijeđeno šest policajaca i jedna osoba umiješana u napad

Policija Kosova je saopćila da je šest policajaca povrijeđeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Sjevernoj Mitrovici, gdje su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrijebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika.

U saopćenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Sjevernoj Mitrovici, prošla bez problema.

– Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktno ugrožavanje zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, šok bombi, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od osumnjičenih i oštećenja/paljenje službenih vozila, Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mjere koristeći neophodna pravna sredstva kako bi se službenicima uključenim u operaciju i građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja – piše u saopćenju.

Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima na policajce, ističe se u saopćenju, do sada je prijavljeno da je šest policajaca zadobilo povrede, od kojih je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba umiješanih u napad na policajce je povrijeđena.

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Sjeverne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplijenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd. Policijska operacija je završena, situacija u sjevernom delu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Prethodno je premijer Kosova Albin Kurti saopćio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane općine Sjeverna Mitrovica da ne nasjedaju na izveštavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Anadolija

Više iz rubrike

Back to top button