SvijetVijesti

Poginuo umjetnik koji je nacrtao karikaturu poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Umjetnik iz Švedske Lars Vilks, poznat po tome što je nacrtao karikaturu poslanika Muhammeda s.a.w.s. na kojoj je na tijelu psa nacrtao glavu poslanika Muhammeda s.a.w.s., poginuo je u saobraćajnoj nesreći, javio je BBC pozivajući se na lokalne medije.

Kako se navodi, Vilks je bio u automobilu civilne policije koji se sudario sa kamionom u blizini grada Markarid, na jugu Švedske.

Poginula su i dva policajca, a vozač kamiona je povrijeđen, javljaju Nezavisne novine.

Vilks je bio pod policijskom zaštitom od 2007. godine, pošto je dobio pretnje smrću zbog karikature poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Policija je saopštila da za sada nije jasno kako je došlo do sudara.

Nakon što je objavio karikaturu Muhammeda s.a.w.s., Al-Kaida u Iraku ponudila je nagradu od 100.000 dolara za njegovo ubistvo.

Prije objavljivanja te karikature Vilks uglavnom nije bio poznat izvan Švedske.

U Švedskoj je bio najpoznatiji po tome što je bez dozvole izgradio skulpturu od drveća u prirodnom rezervatu u južnoj Švedskoj, što je izazvalo dug pravni spor.

Kažnjen je novčanom kaznom, ali skulptura na obali – gomila drveta zakovana na haotičan način – privuče desetine hiljada posjetilaca godišnje.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
dijalog.info

Povezani Članci

Back to top button