KosovoVijesti

Veliki broj ilegalnog oružja na Kosovu – Svečla: U fazi smo izrade zakonskih izmjena za oružje

Svake godine na Kosovu se zapleni oko 1500 ilegalnog oružja. Građani posjeduju višestruko više ilegalnog oružja, dok je broj zahtjeva za legalizaciju i dalje mali.

Prema najnovijim istraživanjima, postoji 250 hiljada komada ilegalnog oružja. U međuvremenu, u periodu legalizacije prije dvije godine, podneseno je samo oko 2 hiljade zahtjeva. Veliki broj oružja kojeg drže građani bez dozvole smatra se prijetnjom po sigurnost stanovništva. Vlada je saopštila da su u fazi izrade izmjena zakona i krivičnog zakona za oružje, gdje će kaznene mjere biti veće.

Za posjedovanje oružja, prema zakonu, građanin mora imati punu sposobnost za djelovanje, posjedovati psiho-fizičke sposobnosti, ne predstavljati opasnost za sebe i druge, javni red i javnu sigurnost, položiti teorijski i praktični ispit za upotrebu oružja i neki drugi uslovi utvrđeni zakonom.

Bivši direktor kosovske policije, Rashit Qalaj, rekao je da bi trebali postojati stroži zakoni u vezi s nabavkom dozvoljenog oružja.

“Kosovo ima veliki broj ilegalnog oružja. Vodile su se mnoge kampanje kako smanjiti to oružje kako bi ono bilo manje prisutno i u rukama građana. Činjenica je, međutim, da u rukama građana ima još mnogo oružja koje je opasno po njih i druge. Moraju se pronaći načini da se ovo oružje smanji što je više moguće. Iako smatram da je pitanje licenciranog oružja sasvim u redu, jer institucije uvijek znaju gdje se oružje nalazi i to se takođe kontroliše. Normalno, zakoni uvijek trebaju biti što strožiji kako bi ljudi imali što manje ilegalnog oružja”, naglasio je Qalaj za Kosovapress.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ilegalno držanje i upotreba oružja zabrinjava. U periodu legalizacije od 17. decembra 2018. do 17. septembra 2019. godine, podneseno je oko 2 hiljade zahtjeva za legalizaciju oružja.

Na osnovu informacija ovog odjela, u posljednjem istraživanju provedenom 2015. godine identifikovano je 250 hiljada komada ilegalnog oružja u posjedu građana. U međuvremenu, kosovska policija svake godine zaplijeni oko 1500 ilegalnog oružja.

Ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, govoreći o broju ubistava u zemlji, rekao je da postoji veliki broj ilegalnog oružja u rukama građana Kosova. Rekao je da su u fazi izrade zakonskih izmjena za oružje i kaznenih mjera.

“Među uzrocima ubistava je i činjenica da postoji veliki broj ilegalnog oružja u rukama našeg stanovništva, zato moramo djelovati kao Kosovska policija i MUP. Već imamo prve inicijative za promjenu zakona o oružju i da se promijeni i kazneni zakon kojim će kaznene mjere protiv onih koji nose ilegalno oružje biti veće i ne završavaju samo obaveznim kaznama, ali kao i sve zemlje u Evropi i sve zemlje u regiji, te bi mjere trebale biti pooštrene kako bi se obeshrabrilo nošenje oružja od strane građana. Već smo u fazi izrade zakonskih izmjena. Nadam se da će to biti ucinjeno do kraja ove godine i normalno da tada ostaje u rukama Parlamenta da što prije nastavi s ovim zakonskim izmjenama”, rekao je.

Kazna za ilegalno držanje oružja određena je prema Krivičnom zakonu Kosova, koji predviđa kaznu do 7500 eura. Između ostalog, predviđena je kazna zatvora do pet godina za ilegalno držanje oružja. Na osnovu Krivičnog zakonika predviđena je i kazna zatvora od dvije do deset godina za ilegalno držanje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Zakon o oružju uređuje uslove za kupovinu, držanje oružja, skladištenje, proizvodnju, deaktiviranje, popravku i mnoga druga pitanja. Kategorizira oružje A, B, C i D ovisno o karakteristikama cijevi, dužini oružja, mehanizmu za gađanje i nekim drugim karakteristikama.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KosovaPress

Povezani Članci

Back to top button