KosovoVijesti

Premijer Kurti: NATO će ostati na Kosovu, jačamo našu vojsku

Premijer Albin Kurti izjavio je da ne vjeruje da će NATO napustiti Kosovo i naveo da je Alijansa intervenisala sa veoma jasnom misijom “oslobađanja Kosova i sprečavanja da ono ponovno dospije u ruke Srbije, koja je u bliskom odnosu sa Rusijom”.

“Dobro znamo da je jedan od ključnih razloga, a možda i najvažniji apsekt postojanja NATO, opasnost koja prijeti od Ruske Federacije”, rekao je Kurti odgovarajući na pitanje da li ga brine povlačenje SAD sa Kosova, kao u slučaju Avganistana.

Naveo je da je nakon samita NATO 14. juna u Briselu jasnije nego ikad da je NATO odlučan da ostane na Balkanu i Kosovu i naglasio da Kosovo želi da uđe u Sjevernoatlantski savez.

Premijer Kurti kaže da Kosovo takođe jača svoju vojsku jer, navodi, Srbija “nažalost ne samo da ne priznaje nezavisnost Kosova i ne pokazuje naznake kajanja za počinjene zločine, nego povremeno ima običaj okupiti ili pregrupisati vojne snage uz našu granicu”.

“Naravno mogu samo posmatrati, jer se definitivno više nikada neće usuditi da ponove nešto slično onome što su činili u prošlom veku”, rekao je premijer Kurti za Al Džaziru.

Na pitanje da li smatra postupak protiv Hašima Thačija u Specijalnom sudu poštenim, Kurti navodi da Specijalizovana vijeća nisu preterano transparentna i da im nije iskazao podršku kao član parlamenta iz redova opozicije

“Kao vlada smatramo Specijalizovana vijeća potpunim promašajem, te vjerujemo da OVK nije počinila zločin. Možda ima pojedinaca koji su zloupotrebili uniformu OVK u ljeto 1999. kada je otkriveno da su širom Kosova počinjeni masakri, njih stotine, ali smatram da OVK nije počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”, rekao je premijer Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
kosova.info

Više iz rubrike

Back to top button