KosovoVijesti

Od početka godine na Kosovu više od 1.000 pacijenata oboljelih od karcinoma

Na Onkološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kosova od januara do prve polovine septembra 2021. godine, pruženo je oko 200.000 onkoloških medicinskih usluga pacijentima oboljelih od karcinoma, uporedo sa borbom protiv pandemije kovid-19, prenosi Reporteri.

Od početka godine dijagnostikovano je 1.100 novih slučajeva karcinoma.

Kod više od 300 žena dijagnostikovan je karcinom dojke, kod 150 muškaraca karcinomom pluća, zatim kolorektalni karcinom kod muškaraca i rak jajnika i genitalija kod žena kao najizraženije patologije.

Više od 30.000 pacijenata je primilo hemoterapiju i više od 15.000 pacijenata je podvrgnut zračenju.

U saopštenju Univerzitetske klinike se navodi da je Onkološka klinika od početka pandemije radila punim intenzitetom, što je omogućilo pacijentima oboljelih od karcinoma dostojanstven tretman i u redovnim ciklusima.

“Bilo je i onkoloških pacijenata na specifičnom onkološkom liječenju koji su bili zaraženi koronavirusom, skoro svi su prošli infekciju kao običan grip ili sa manjim problemima”, navodi se u saopštenju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button