RegionVijesti

OPASNA IZJAVA PATRIJARHA “PRLETA”: “Kanonske granice Crkve se ne mijenjaju sa granicama država…” (VIDEO)

“Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nema granica ni između ovoga i onoga svijeta. Kako onda Crkva može da se poistovijeti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najljepšom zemljom na svijetu, niti može da se poistovijeti sa jednim narodom.

Kanonske granice Crkve se ne mijenjaju nužno sa granicama država. Mi nećemo htjeti da poistovećujemo Crkvu sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom, i činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše u zemaljske ciljeve, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u Zagrebu.

On je, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, služio liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

“Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nema granica ni između ovoga i onoga svijeta. Kako onda Crkva može da se poistovijeti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najljepšom zemljom na svijetu, niti može da se poistovijeti sa jednim narodom. Osim Hrista sve je relativno. Države, nekada su veće, nekada manje, imaju svoj početak, neke traju vjekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje. Nas ne interesuje širenje i sužavanje država”, kazao je Porfirije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Slobodna Bosna

Više iz rubrike

Back to top button