MagazinZanimljivosti

NEZAPAMĆENO: Pacijentu uklonili bubreg težak 7,4 kilograma

Indijski hirurzi uspješno su pacijentu uklonili bubreg težak čak 7,4 kg, što je ekvivalent težini dvoje prosječne novorođenčadi.

Vjeruje se da je riječ o najvećem bubregu ikada uklonjenom jednom pacijentu u Indiji. Za usporedbu, bubreg obično teži između 120 i 150 grama.

Pacijent je bolovao od autosomno dominantne policistične bolesti bubrega koja rezultira rastom cisti na tom organu, piše BBC.

Hirurg koji je sudjelovao u operativnom zahvatu kazao je da su veliki bubrezi uobičajena pojava kod pacijenata koji boluju od spomenute bolesti.

No dr. Sachin Kathuria, iz bolnice Sir Ganga Ram u New Delhiju je pojasnio da liječnici općenito nikada ne uklanjaju organ ako nema simptoma infekcije i unutarnjeg krvarenja, jer oni ipak donekle obavljaju funkciju filtriranja u organizmu.

U slučaju operiranog pacijenta razvila se infekcija koja nije reagirala na antibiotike, a veličina bubrega otežavala mu je disanje.

Dosad je rekordna težina bubrega upisana u Guinnessovu knjigu rekorda iznosila 4,5 kg, no u nekim se medicinskim časopisima navodi podatak o bubregu uklonjenom pacijentu iz SAD-a teškom čak 9 kg te još jednom koji je operiran pacijentu u Nizozemskoj, a težio je 8,7 kg.

Dr. Kathuria je kazao da on i njegovi kolege još nisu odlučili hoće li podatak iznijeti Guinnessovoj komisiji kao potencijalni svjetski rekord, no dodao je da razmatraju tu mogućnost.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Povezani Članci

Back to top button