KosovoVijesti

(FOTO) U Gornjem Ljubinju postavljena tabla na albanskom, mještani negoduju

U Gornjem Ljubinju je postavljena tabla sa putokazima na Albanskom jeziku, mještani sela se protive ovome i kažu kako se treba postaviti i na Bosanskom jeziku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tabla koja se odjednom pojavila na mjestu zvanom ‘Potok’, niko nije video ko ju je postavio, kao da je iz zemlje nikla. Nije problem što je na Albanskom jeziku, mi živimo u državi gdje je Albanski jezik službeni jezik države, ali je problem što pored Albanskom nije postavljena tabla na Bosanskom jeziku, ipak u ovom selu žive samo Bošnjaci“, kaže jedan od mještana sela.

Povodom ove table se oglasio i politički aktivista, Esmir Kasi: “Ja zaista ne mogu da shvatim, Kako je moguće da postoje oni pojedinci koji i dalje veruju da njihov nacionalizam (bezobrazluk) može biti veći od našeg patriotizma ?!Ne smeta meni primena službenog jezika, ali smeta mi činjenica to što neko pokušava da grubo vređa, potcenjuje i omaložava moj narod !A vređa nas time što preduzima akcije u našoj rodnoj grudi a da pritom ne iskazuje nikakvo poštovanje prema nama.Ja vas ljubazno molim, Vi koji ste postavili ove table, molim vas, cenite ljubaznoznost mog naroda i poštujte njihova prava, te shodno tome natpis na taplama uskladite sa pozitivnim zakonima.U protivnom,Ja nisam “dežurni policajac” ali poverenje (i nejveći broj emaneta) koji je moj narod meni poverio na zadnjim izborima u GORNJEM LJUBINJU (mesto spornih tabli) obavezuje me i primorava da vaše PROTIVZAKONITE radnje otklonim lično Ja“, riječi su Esmira Kasi, koje je objavio na Facebook profilu.

Povodom ove table se oglasila i stranica “Gornje Ljubinje” na Facebook-u, koju vode nekoliko omladinaca iz Gornjeg Ljubinja.

“Zamislite da u nekom albanskom selu na Kosovu postave tablu na bosanskom jeziku.

Šta bi se desilo? Pa sigurno bi preko noći nestala jer bi oni smatrali da je to uvreda i namerna provokacija za narod koji tamo živi.

Jedan od četiri službena jezika na teritoriji opštine Prizren je i bosanski jezik.

U Gornjem Ljubinju prema zadnjem popisu stanovništva žive samo Bošnjaci. Postvljanje table u centru sela na albanskom jeziku je čista provokacija i demonstracija sile!!

Šta su preduzeli naši političari povodom ovog događaja? Da li se neko iz vlasti oglasio povodom ove nepravde!?

Ako se ova tabla ne ukloni i ne postavi tabla na bosanskom i albanskom jeziku onda nema nikakvog smisla da izlazimo sada na izbore i dajemo glas bošnjačkim predstavnicima!

Kakva vajde i koristi imamo od vas ako niste sposobni da rešite ovaj problem?”

Mještani sela kažu da su već obavijestili odgovorne službe, još prije nekoliko dana, i još uvijek nisu dobili odgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima na Kosovu i šire zapratite našu facebook stranicu KosovoPress OVDJE

Povezani Članci

Također Pročitajte
Close
Back to top button
error: Sadržaj je zaštićen!