KosovoVijesti

Može li Arben Vitia da odloži lokalne izbore?

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je Ministrastvo zdravlja nadležno za odlaganje izbora, ali prema pravnicima ministrastvo ne može samostalno donjeti takvu odluku, prenosi Ekonomia Online.

Većina političkih stranaka se zalaže da se lokalni izbori održe 17. oktobra kako je i planirano. To su potvrdili i na sastanku sa Vjosom Osmani. 

Ekonomia Online podsjeća da su Vjosa Osmani i Albin Kurti bili za to da se izbori odlože prema preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje, iako su prije sedam mjeseci okupili hiljade ljudi u preizbornoj kampanji, a preporuke zdravstvenih stručnjaka su tada bile iste kao i sad.

Sada je Osmani rekla da će poštovati mišljenje političkih subjekata, ali da odluku o odlaganju može donjeti Ministarstvo zdravlja. To je predviđeno zakonom o pandemiji koji ovlašćuje Ministrastvo zdravlja da ograniči određena ljudska prava i slobode. 

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj smatra da, s obzirom na mišljenje Venecijanske komisije, ministar Arben Vitia ne može samostalno donjeti takvu odluku.

Uprkos činjenici da je Skupština odobrila ovaj zakon, odluku o odlaganju izbora ne može donjeti samo ministarstvo bez prethodnih konsultacija.

Prema Miftaraju, sve ostalo predstavljalo bi kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda i posljedično, ozbiljno kršenje Ustava.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button