KosovoVijesti

Nove mjere vlade, slične prošlim, ostaje policijski čas, učionice zatvorene

Vlada kosova uvela je danas novi set mera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Kao što je i najavljeno, početak školske godine je odložen za 26. septembar, radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno je i dalje do 21.30 (05-21:30). Policijski čas je na snazi od 22 do 5 ujutru.

Posebne mjere za ulazak na Kosovo i dalje su na snazi, uz pojedine izuzetke. Riječ je o obavezi posjedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitijela. Takođe i sada, ista ta mera važi i dalje i za zaposlene u javnim i obrazovnim ustanovama, kao i za korisnike javnih prostora i sportskih objekata.

Konačno, većina mjera je ista kao i prethodni set mjera, osim nekih izuzetaka. U nastavku objavljujemo najvažnije mjere, a one koje se razlikuju u odnosu na prošle, obojene su u crveno.

Mjere, prema najnovijoj odluci vlade, važe do 26. septembra kada će se revidirati.

Kako ući i izaći sa Kosova?

Sve osobe koje ulaze na Kosovo moraće da ispune jedan od više predviđenih uslova, tj. da sa sobom imaju barem jedan od sljedećih dokumenata:

– Potvrdu o vakcinaciji – da su potpuno vakcinisani ili primili prvu dozu,
– Potvrdu o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata, ili potvrdu da je osoba preležala kovid (pozitivan PCR test), ali koja je izdata ne manje od 21 dana i ne više od 180 dana od dolaska
– Pozitivan rezultat serološkog testa na antitijela, izdat prije najviše 30 dana
– Potvrdu o negativnom brzom testu, ne stariju od 48 sati.

Vlada je ujedno donela pravilo da građani Kosova i lica sa privremenim ili stalnim boravkom, u slučaju da ne ispunjavaju jedan od gore navedenih uslova, pri ulasku potpišu izjavu kojom se obavezuju na sedmodnevnu samoizolaciju.

Obaveza posjedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova ne važi za sve.

Ova mjera ne važi za one koji ulaze na Kosovo vazdušnjim ili kopnenim putem i napuste ga u roku od tri sata.

Ne važi i za profesionalne prevoznike pod uslovom da poštuju protokol o međunarodnom transportu radi prevencije kovida.

Mjera se neće odnositi i na one građane Kosova koji ga napuste na 12 sati, kao i za strane državljane koji organizovanim prevozom ili međunarodnom autobuskom linijom prolaze tranzitno kroz Kosovo, a ukoliko potpišu da će ga napustiti u roku od pet sati.

Od ove obaveze su izuzete i strane diplomate koje su akreditovane na Kosovu, kao i osobe mlađe od 16 godina.

Rad privatnih i javnih institucija u vrijeme pandemije, posebni uslovi za zaposlene i dalje

Vlada je ujedno uvela novi set mjera koji se odnosi na rad javnih i privatnih ustanova, a koje važe i dalje, sada od 13. avgusta do 26. septembra.

U ovom vremenskom okviru, javne i privatne ustanove trebalo bi da rade samo sa osnovnim – neophodnim osobljem, dok se za ostale radnike, čije fizičko prisustvo nije nužno, treba omogućiti da rade kod kuće.

Nadređeni su u obavezi da odrede ko čini dio osnovnog osoblja, u saradnji sa zaposlenima.

I dalje su svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade Kosova ili opštine dužni da ispune jedan od uslova koji se odnose za građane koji ulaze na Kosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Najviši administrativni službenik nadležan je da imenuje odgovorno lice koje će provjeravati da li se ova mjera poštuje.

Ujedno, trudnice nisu u obavezi da rade u poslovnim prostorijama.

Javne i privatne ustanove dužne su, kao i drugi subjekti, da drže sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske na pristupačnim mjestima, na ulazu u objekat.

Poslodavci i institucije u obavezi su da ukažu na pravila ponašanja u vezi sa zaštitom od koronavirusa – postavljanjem informativnih postera, uključujući i one koji informišu građane – da je zabranjen ulazak bez maske, kao i da je neophodno održavati distancu.

Ujedno se nalaže dezinfikovanje i provetravanje zatvorenih prostorija, ali i angažovanje osobe koja će nadgledati da li se poštuje mjera o nošenju zaštitne maske.

Kada i gdje nositi masku

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno, ali i dalje postoje izuzeci.

Građani nisu u obavezi da nose masku tokom vožnje, kada su u vozilu sami, ili sa užim članovima porodice, tokom trčanja, vožnje biciklom i vježbanja, kao i kada neko jede ili konzumira tečnost.


Građani nisu bili u obavezi da nose masku i tokom šetnje na otvorenom kada su sami, a tokom vožnje, samo u slučaju kada su u vozilu najviše četiri bilo koje osobe.


Vlada je precizirala da je zabranjen ulazak u zatvorene prostorije bez maske.

Ograničeno kretanje građana

Policijski čas je i dalje na snazi. Kretanje je zabranjeno u perodu od 22.00 do 05.00.

Izuzeci postoje. Mjera ne važi u hitnim slučajevima – kada se ide kod doktora, u kupovinu lijekova, usljed pružanja medicinske pomoći ili izbjegavanja povreda ili rizika od povrede.

Od poštovanja mjere su izuzeti zdravstveni radnici, obezbjeđenje, pružaoci javnih usluga i radova, radnici koji rade u noćnim smjenama u preduzećima koja obezbjeđuju funkcionisanje lanca snabdjevanja (transport robe), ali pod uslovom da su im izdate dozvole od strane Poreske administracije Kosova.

Takođe, izuzete su i osobe koje putuju avionom, a koje dokažu da idu na aerodrom. Izuzeta su i ona lica koja pribave posebnu privremenu dozvolu operativnog centra za hitne slučajeve MUP-a.

Nastava od 26. septembra, zaposleni u obavezi da se vakcinišu ili se testiraju

Vlada je ujedno odlučila da se nastavne aktivnosti u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja i dalje obustave do 26. septembra.

Sada i predškolske i dnevne ustanove obustavljaju rad do 26. septembra.

Mjera o neophodnom ispunavanju jednog od uslova koji važe za ulazak na Kosovo, odnosi se i na osoblje u svim javnim i privatnim ustanovama svih nivoa obrazovanja, takođe od 13. septembra.

Riječ je o obavezi posjedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili potvrde da zaposleni ima antitijela.

Takođe su i obrazovne ustanove u obavezi da imenuju odgovorno lice koje će provjeravati da li zaposleni ispunjavaju ovaj uslov.

I dalje je zabranjeno organizovanje ekskurzija i grupnih šetnji, ali i održavanje proslava.


I u novoj odluci našla se i mjera da korisnici socijalnih i penzijskih šema nisu u obavezi da se prijavljuju nadležnim kancelarijama radi evidencije.


Zabranjen rad bioskopa, muzeja, održavanje koncerata, proslava, vjenčanja…

Vlada je ujedno odlučila da zabrani rad većine kulturnih ustanova – bioskopa, kulturnih centara i drugih sličnih institucija koje rade u sklopu ministarstva kulture ili opština, sve do 27. septembra.

Iz novih mjera izuzete su biblioteke i muzeji, kojima je sada dozvoljeno da rade koristeći 30% svojih kapaciteta. I ovdje važi nošenje maski, ali i potvrda o vakcinaciji ili ostali dokazi sa negativnim nalazom na koronavirus. Zaduženo lice u ovim objektima provjeravaće poštovanje mjera.

Pozorištima, ansamblima… dozvoljeno je održavanje vježbi, kao i predstava i nastupa, ali online putem.

Kada je riječ o javnim i privatnim sastancima – seminarima, radionicama, ali i kulturnim događajima, vlada je naložila da je dozvoljeno da u zatvorenim prostorijama bude do 20 osoba, uz poštovanje distance od 1.5 metara između osoba.

Ova odluka se, međutim, ne odnosi na sjednice u skupštini i sastanke vlade, ali u slučaju da okupljeni imaju zaštitne maske i poštuju mjeru distance.


Takođe, Centar za hitne operacije Ministarstva zdravlja može da izda posebnu dozvolu za događaje koji premašuju broj od 20 osoba, ukoliko su to događaji od posebnog javnog interesa i značaja.


Na kulturnim događajima i okupljanjima na otvorenom dozvoljeno je prisustvo najviše 50 ljudi, uz poštovanje mjere distance.

Vlada Kosova odlučila je da i dalje drži zabranu za pojedine aktivnosti, nezavisno od broja učesnika ili publike.

Zabranjen je rad noćnih klubova, održavanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, vjenčanja, vjeridbi, porodičnih ili društvenih proslava.


Kada su u pitanju sahrane, one su dozvoljene u prisustvu najužih članova porodice, međutim, zabranjuje se održavanje prijema povodom saučešća.Ugostiteljski objekti rade samo na otvorenom i do 21.30

Vlada Kosova odlučila je ujedno da zabrani pružanje usluga ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorijama.

Rad na otvorenom dozvoljen je samo uz korišćenje 70 odsto kapaciteta prostora i to do 21.30, dok muzika treba da se ugasi već u 21.00.

Neophodno je omogućiti poštovanje mjere distance od jednog metra između mušterija za različitim stolovima. Na svakom stolu mora stajati sredstvo za dezinfekciju.

Usluge dostave dozvoljene su i nakon 22.00 – kada stupa na snagu policijski čas, ali uz dozvolu prethodno pribavljenu iz Poreske administracije Kosova.

Rad tržnih centara je i dalje dozvoljen, ali uz poštovanje odgovarajućih mjera.

Sve prodavnice dužne su da odrede koji je maksimalni broj mušterija dozvoljen u lokalu na osnovu pravila 1 osoba na 8 metara kvadratnih i da na ulazu označe koji je to broj.

Dozvoljen je i rad ugostiteljskih objekata pri tržnim centrima, ali ne i igraonica za djecu.


U autobusima sa maskama

Kada je u pitanju javni prevoz, vlada je odlučila da zadrži mjeru zabrane ulaska u autobus bez maske.

Prevoznici ujedno mogu da nastave sa radom, ali uz korišćenje 50 odsto kapaciteta vozila, a taksisti – sa najviše dva putnika.

Sportski događaji, teretane, fitnes centri: Ulazak uz posebne uslove

Održavanje sportskih takmičenja i treninga je i dalje dozvoljeno, ali u skladu sa protokolom i preporukama Svjetske organizacije za sportske događaje i mjera Vlade Kosova.

Dozvoljen broj učesnika takmičenja određuju sportski savezi, ali uz poštovanja mjere distance i drugih mjera.

Prisustvo gledalaca zabranjeno je tokom takmičarskih aktivnosti u zatvorenim prostorijama, a na otvorenom je dozvoljeno do 5 odsto kapaciteta objekta i uz poštovanje mjere distance.

Gledaoci su takođe u obavezi da ispunjavaju jedan od uslova koji se odnose na građane koji ulaze na Kosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Rad teretana, fitnes centara za i sličnih objekata za individualne rekreativne aktivnosti je dozvoljen. Međutim, klijenti su takođe u obavezi da ispunjavaju jedan od uslova koji se odnose za građane koji ulaze na Kosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Mjera distance za teretane važi po pravilu jedan klijent na 10 metara kvadratnih.

Vlasnici su u obavezi da postave informativne postere i obezbjede sredstva za dezinfekciju pored svake sprave.

Detaljnije o mjerama čitajte OVDJE.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KoSSev / Info KS

Više iz rubrike

Back to top button