KosovoVijesti

Građani Kosova od sutra u Švicarsku samo uz potvrdu o vakcinaciji

Građani Kosova za ulazak u Švicarsku od sutra moraju imati potvrdu o vakcinaciji vakcinom koju su priznale nadležne vlasti, saopštila je švicarska ambasada na Kosovu, prenosi Koha.

Prema navodima iz ove ambasade, osobe koje nisu vakcinisane mogu ući samo u situacijama kada je to baš neophodno.

Pojačavanje mjera od strane Švicarske došlo je nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa i punjenja bolnica pacijentima. Ovo povećanje se uglavnom odnosi na građane iz balkanskih zemalja koji su bili na odmoru u svojim domovinama, a zatim se vratili zaraženi.

Veliki broj pacijenata sa Kosova primljen je u švicarske bolnice sa koronavirusom, prenose švicarski mediji. Većina njih je nevakcinisana.

Švicarske vlasti su prije nekoliko dana uvele nove mjere, gdje je vakcinalna kartica ili negativan test postao obavezan u većini zemalja. Vlasti su takođe pooštrile mjere na granici.

“Od 13.09.2021. godine postoje nova ograničenja za građane Kosova. Građani Kosova koji mogu pružiti dokaz o dolasku / odlasku da su vakcinisani, sa vakcinom prihvaćenom prema propisima, mogu ući u Švicarsku sa važećom vizom. Takođe imajte na umu da osobe koje nisu vakcinisane mogu ući samo u ekstremnim slučajevima kada je to veoma potrebno, prema pravilima Švicarskog državnog sekretarijata za migracije “, saopšteno je iz Ambasade Švicarske na Kosovu.

Slična pravila važe za građane Sjeverne Makedonije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha

Više iz rubrike

Back to top button