KosovoVijesti

Više od 2.5 miliona eura za kazne zbog nepoštovanja mjera

Na Kosovu je u periodu januar-avgust izrečeno 112.156 kazni na osnovu Zakona o pandemiji Covid-19. Nisu svi kažnjeni građani platili svoje obaveze. Međutim, vrijednost do sada plaćenih kazni prelazi 2.5 miliona eura.

U državni budžet moguće je dodati još više novca, jer je posljednjih dana izrican najveći broj kazni od stupanja na snagu novih mjera zaštite od Delta varijante koronavirusa.

Samo u posljednja tri dana izrečena je 12.481 novčana kazna, na osnovu zakonu o pandemiji. Ako se uzme računica na osnovu minimalne vrijednosti od 35 eura po kazni, ukupna cifra dostiže oko 437.000 eura.

Prema navodima vlade, ove mjere su uvedene radi očuvanja javnog zdravlja.

Međutim, ovom obliku novčanih kazni protivi se šef Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj. Kritički je nastrojena i Socijaldemokratska partija, koja je već podnijela peticiju za otpisivanje dugova zbog pandemije.

Međutim, profesorica ekonomije, Albulena Kastrati, kaže da je građanima jeftinije da nose maske nego da plaćaju kazne koje su skupe. Prema Kastrati, uplate izvršene državnoj kasi trebalo bi da se koriste za kupovinu vakcina.

Većina kazni izrečena je zbog nenošenja maske – mjere zaštite koja ima najnižu cijenu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KoSSev

Više iz rubrike

Back to top button