KosovoVijesti

(VIDEO) U Župi kraj Prizrena, u selu Nebregošte, lisica redovno posećuje njihova dvorišta!

Sve češći neželjeni gosti u seoskim dvorištima u selima Župe su lisice, ne tako redak slučaj su i medvjedi. U potrazi za hranom lukave lisice dolaze i do kuća zbog čega bi nadležne istitucije trebale pronaći način kako da iste udalje što dalje od naselja.

Kako saznajemo od mještana što ćete vidjeti iz priloženog, lisice ne tako rijetko posećuju njihova dvorišta i lako nalaze način kako da dođu do istog. U potrazi za hranom lisice ne biraju način, te kako kažu mještani kokoši su njihova glavna meta, sa tim se problemom suočavaju vlasnici kokošinjaca. Ne tako rijetko se dešavalo da ujutru zateknu samo ostatke od kokošaka. Iz nadležnih institucija kažu:

Lisica je, kao uostalom i svaka druga životinja, oportunist te će se u potrazi za hranom premjestiti na područja gdje ljudi ostavljaju otpatke koje ona može koristiti kao hranu, bez izlaganja prirodnim neprijateljima sebe i svog potomstva. Stoga, iako lisice, kao i druge divlje životinje izbjegavaju interakciju s ljudima, pojava lisica u naselju prirodna je pojava, kao posljedica primarno ljudskih aktivnosti u smislu omogućavanja lisicama da lakše dođu do hrane i do skloništa“, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Video by: Čarli M. Nedzo

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button