Vijesti

Ibishi: “Otvoreni Balkan” opasan za Kosovo, ali Vlada to treba i da obrazloži

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi kaže da bi Vlada Kosova trebalo da bude glasnija po pitanju “Otvorenog Balkana”, a prema njegovim riječima, treba da objasni zašto se ne pridružuje ovoj inicijativi, prenosi Ekonomija onlajn.

“Mislim da vlada vrlo malo komunicira s međunarodnim faktorom čak i za ove inicijative koje postaju regionalne. “Otvorenim Balkanom” dominira zemlja iz regiona, u ovom slučaju Srbija, ona će nužno nametnuti svoju politiku u smislu razmišljanja”, smatra Ibishi.

On vidi pokušaj srpske dominacije u tom projektu, ali smatra da Kosovo greši jer ne objašnjava stav.

“Cilj Kosova bi trebao da bude integracija u Evropsku uniju, a ova Vlada nastavlja da koristi samo jednu izjavu o odbijanju. Mislim da je ideja opasna zbog same srpske dominacije i drugih pitanja vezanih za sigurnost. Međutim, to treba opravdati, a ne samo u obliku deklaracija koje odbacuju ovaj projekt, bez obrazloženja da je naš cilj EU, a ne stvaranje struktura koje aludiraju na bivšu Jugoslaviju ili neku drugu integraciju”, kaže Ibishi.

On je dodao i da smatra da bi vlada trebalo da bude dosljedna u svojim zahtjevima i da ne potpadai pod srpski uticaj.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online/Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button