SvijetVijesti

U Njemačkoj obavezna vakcinacija ulazi na “mala vrata”?

Nova mogućnost, koju dobijaju poslodavci, treba da bude na snazi sve dok traje vanredna korona situacija, koju je Bundestag prošle sedmice produžio na tri mjeseca

Njemački “Bild” tvrdi da su se CDU/CSU i SPD dogovorile da se poslodavcima u određenim preduzećima i institucijama da mogućnost da pitaju za status vakcinacije, kao i da nekavcinisane ne zapošljavaju, odnosno premjeste na drugo radno mjesto.

To proizilazi iz dokumenta koji su vladajuće partije uputile Odboru za zdravstvena pitanja, koji će ga iduće sedmice proslijediti Bundestagu.

U dokumentu, tvrdi list, stoji da status vakcinacije može biti korišten kao obrazloženje za odluku u vezi sa radnim odnosom, kao i vrstu i način zapošljavanja.

Nova mogućnost, koju dobijaju poslodavci, treba da bude na snazi sve dok traje vanredna korona situacija, koju je Bundestag prošle sedmice produžio na tri mjeseca.

Inače ta pravila treba da važe prije svega za klinike, ljekarske ordinacije, obdaništa, zatvore, domove za njegu i starije osobe, kao i institucije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button