SvijetVijesti

WHO i UNICEF protiv zatvaranja škola zbog pandemije

Zatvaranje škola zbog pandemije imalo je katastrofalan efekat na učenike, upozorile su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

Zatvaranje škola zbog pandemije imalo je katastrofalan efekat na učenike zbog čega u budućnosti ne bi trebalo zatvarati škole, savjetovali su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF.

Slična zatvaranja ne bi trebalo uvoditi nakon što se učenici vrate u klupe poslije ljetnih praznika, navode WHO i agencija UN-a za djecu UNICEF.

Pozvali su evropske vlade da osiguraju otvorene škole usprkos širenju COVID-a 19, piše Hina.

Mjere koje mogu pomoći održavanju škola otvorenim uključuju vakcinisanje učitelja i djece starije od 12 godina, osiguravanje dobrog provjetravanja učionica, omogućavanje što manjih razreda, razmak između učenika i redovno testiranje na COVID-19, kažu spomenute organizacije.

Evropski ured WHO-a obuhvata 53 zemlje, od članica EU do Bjelorusije, Rusije i Turkmenistana.

Mentalno zdravlje

Pandemija je uzrokovala najkatastrofalniji prekid školske nastave u hsitoriji, kazao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

Kluge smatra da je nastava u školi apsolutno nužna za mentalno zdravlje i društvene vještine mladih, kao i za njihovo obrazovanje. Škole čine djecu sretnim i produktivnim članovima društva, kazao je.

Dodao je i da je duboko zabrinut zbog brzog porasta broja zaraženih, pogotovo u balkanskim zemljama, na Kavkazu i u Srednjoj Aziji, što pripisuje zaraznijoj delta varijanti, povećanom putovanju u druge zemlje i ublažavanju mjera u mnogim zemljama.

WHO je također izrazio zabrinutost zbog usporavanja kampanje vakcinisanja, pri čemu je otprilike pola stanovnika Evrope primilo vakcinu.

Vakcinisanje se usporilo u proteklih šest sedmica, kaže Kluge.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button