Vijesti

Vllasi: Srbija teži da nešto iščupa iz BiH i Crne Gore, ako može Kosovo

Vllasi je istakao da će doći trenutak kada će se SAD zaista pridružiti dijalogu između Kosova i Srbije.

Ugledni advokat, politički analitičar iz Prištine i nekadašnji visoki politički funkcioner Azem Vlasi poručio je da je svaka pobjeda koju je Kosovo napravilo ostvarena uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i da je zato uloga SAD na Kosovu i šire nezamjenjiva, prenosi Koha.

Vllasi je istakao da će doći trenutak kada će se SAD zaista pridružiti dijalogu između Kosova i Srbije i da se to neće desiti kad ih Kosovo pozove, već kada to oni nađu za shodno – u finalu.

– Otkako je kriza započela raspadom Jugoslavije, uloga Amerike na kraju je bila presudna, kako u okončanju tih tragedija, tako i u dizajniranju nove geopolitičke karte regije. Uloga SAD bila je presudna i na Kosovu. Moramo znati da je za oslobađanje Kosova uz intervenciju NATO uloga Amerike bila presudna, a za proglašenje nezavisnosti isto. Stoga će u dijalogu u Briselu, u određenom trenutku, američka uloga biti presudna za mirnu stabilnost, da smanji mržnju Srbije, da više ne prijeti svojim susjedima, da ne bude više destabilizujuća u regionu – rekao je Vllasi.

Prema njegovim riječima, Srbije nije odustala od svojih ciljeva za “veliku Srbiju”, dodajući da je postala glavni faktor nestabilnosti u regionu.

– Uvijek moramo biti posvećeni stabilnosti, normalnom susjedstvu, čak i sa Srbijom. Sada Srbija teži da nešto iščupa iz Bosne i Crne Gore, ako može Kosovo, ako ne, može zauzeti dio teritorije, da ga porazi kao krhku državu. Srbija, koja sada ima svoje ciljeve, nedavno je otvoreno postala agresivnija kao glavni faktor nestabilnosti u regionu i prijetnja miru u regionu – poručio je Vllasi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button