RegionVijesti

Ubijeni dok su čekali vodu: Sjećanje na 12. juli 1993. i masakr na Dobrinji (+18)

Polaganjem cvijeća i odavanjem pošte na mjestu stradanja, danas je obilježena 28. godišnjica od kada je agresorska granata u redu za vodu u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji usmrtila 14 naših sugrađana.

Toga dana ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Vinka Knehtl, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković.

Prisutnima se, u ime Kantona Sarajevo obratio Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo:

“Na ovom mjestu su prije 28 godina oko 60 naših sugrađana sa kanisterima i kantama u rukama čekali u redu kako bi došli do vode iz obližnjeg bunara. Tada je sa položaja vojske Republike Srpske u Nedžarićima ispaljena granata koja je ubila 14, a ranila 16 naših sugrađana kojih se sa tugom prisjećamo i ove godine”, istakao je Handžić.

Na mjestu stradanja okupile su se danas porodice, prijatelji i komšije ubijenih, delegacije Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Mjesne zajednice Dobrinja II, Unije civilnih žrtava rata, Udruženja civilnih žrtava rata Svjetlost te delegacija stranke Narod i pravda.

Jezivi prizori nakon ovog masakra ostali su kao svjedok ovog, drugog masakra na Dobrinji.

Snimak možete pogledati OVDJE, ali vas upozoravamo da su prizori izrazito uznemirujući i nisu za osobe koje imaju manje od 18 godina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
InfoKS

Više iz rubrike

Back to top button