VijestiVjera

Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Ramazanski bajram, jedan je od dva najznačajnija islamska praznika kojim se obilježava kraj posta.

Muslimanski vjernici u četvrtak obilježavaju Bajram, nakon svetog mjeseca ramazana.

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama, muslimanski vjernici širom Kosova danas su započeli proslavu Ramazanskog bajrama nakon ramazanskog posta.

Centralna manifestacija održana je u “Sultan Mehmet Fatih” džamiji u Prištini, gdje je hutbu povodom Ramazanskog bajrama održao predsjednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Tërnava.

Bajram-namaz klanjan u Bosni i Hercegovini

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu upriličena je centralna bajramska svečanost, a program su izveli poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida.

Bajram-namaz je klanjan je u 6.02 sati, a namaz u Begovoj džamiji je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

“Ramazan nas je duhovno okrijepio, ulio nam novu životnu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu. Ojačani smo postom i brojnim drugim ibadetima u ramazanu, pa se uzdamo u snagu koju nam je Uzvišeni dao kroz njih. Pred nama su borbe; više ih je, nije jedna, a najvažnija od njih je ona s našim pojedinačnim i zajedničkim slabostima. Vjera nudi dijalog, raspravu oko zajedničke riječi, zajedničkog dobra. Dijalog je put do dogovora, a svađa i nepovjerenje do destrukcije i uništenja”, poručio je između ostalog reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović u hutbi tokom bajram-namaza.

Bajram-namaz uz epidemiološke mjere u Zagrebu

Uz epidemiološke mjere, u Zagrebačkoj džamiji klanjan je bajram-namaz povodom Ramazanskog bajrama, a u hutbi muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović osudio je napad na muslimane u Al-Qudsu (Jerusalem).

On je poručio kako se musliman zgraža nad bilo kojim oblikom diskriminacije ili potlačivanja te poticanja na mržnju i nasilje, prenosi Anadolija.

Bajram-namaz u beogradskoj Bajrakli džamiji

Bajram-namaz u Bajrakli džamiji predvodio je i hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Unutar molitvenog prostora Bajrakli džamije namaz je obavljen u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Veliki broj vjernika također se okupio i u haremu džamije.

Nakon klanjanja namaza vjernici su međusobno čestitali bajram.

U džamijama širom Crne Gore klanjan bajram-namaz

Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, počeo je jutros, klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom Crne Gore.

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija u Crnoj Gori.

Ovogodišnja centralna proslava bajrama organizovana je u Baru, gdje je klanjanje bajram-namaza predvodio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button