KosovoVijesti

Posljednja dešavanja u Skupštini signal, novi izbori sve izvesniji

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kosova poslanici pokreta Samoopredeljenje predložili su izmjenu i dopunu Zakona o izborima, ali ta inicijativa nije dobila podršku poslanika. Pojedini poznavaoci političkih prilika smatraju da posljednja dešavanja u Skupštini neće uticati na izbor Vjose Osmani za predsjednicu Kosova, dok drugi ne isključuju mogućnost novih izbora i, kako kažu, izvjesno je da Kosovo ulazi u period političke nestabilnosti.

Pokušaj promjene Izbornog zakona je bio neočekivan, ali sa druge strane proračunat, kaže analitičar Driton Tafallari. On smatra da su posljednja dešavanja u Skupštini Kosova signal da su političke partije na Kosovu počele da ozbiljno da razmišljaju o novim izborima.

“Izgleda da Samoopredjeljenje nije sigurno da će imati potreban broj ljudi koji će biti u skupštinskoj sali i zato razmišlja o novim izborima kada se zna Samoopredjeljenje ima veliku podršku dijaspore. Ubuduće, po mom mišljenju, su velike šanse da ćemo ići na nove izbore jer je jučerašnji akt mnogo iritirao opozicione partije pogotovu Demokratski savez Kosova koji je bio speman da osigura glasove. Vjerovatno će doći i do toga da se strane ambasade uključe pogotovu ambasada SAD koja će sugrisati da se ova tkz. drama što prij završi i da se Vjosa Osmani izabere za predsjednika Kosova“, kaže Tafallari.

Kako god se situacija sa izborom predshednika bude završila, izvhesno je da Kosovo ulazi u jedan period političke nestabilnosti i zaoštrenih odnosa između ključnih političkih partija, smatra analitičar Ognjen Gogić.

“Posljednja dešavanja u Skupštini Kosova su dodatno zaoštrila odnose između političkih partija u vezi sa izborom predsjednika. Ono što se dogodilo je bio pokušaj Samoopredjeljenja da doslovno preko noći izdejstvuje promjene izbornog zakona i da na taj način izvrši pritisak na sve druge partije da omoguće izbor Vjose Osmani za novu predsjednicu Kosova kako se ne bi išlo na nove izbore na kojim bi Samoopredjeljenje osvojilo vjerovatno još veću podršku upravo zahvaljujući tim izmjenama zakona koje je predlagalo. Narednih dana ćemo da vidimo kakvu će odluku donijeti druge partije prije svega LDK i PDK ali je situacija u koju su oni dovedeni takva da šta god da odluče u kratkom roku pogrešili. Dakle, oni mogu ili da podlegnu pritisku i da omoguće izbor Vjose Osmani i tako omoguće i Albinu Kurtiju da učvrsti svoju vlast na ovaj način ili da se opredjele na idu na nove izbore na kojima mogu da još ubjedljivije izgube od Samoopredjeljenja“, kaže Ognjen Gogić.

Neminovno je da će Vjosa Osmani biti novi predsednik Kosova. Međutim, ono što je neizvjesno je odnos na relaciji Vjose Osmani i Albina Kurtija s obzirom oboje vode politiku koja ne prihvata nikakve kompromise, kaže Ivan Nikolić, iz NVO “Komunikacija za razvoj društva“.

„Mislim da nas očekuje jedan vrlo uzbudljiv period u smislu njihove saradnje. Sama činjenica da izborni zakon neće biti promjenjen jer nisu to uspjeli na prethodnoj skupštini mislim da neće da utiče na izbor predsjednika i samim tim na činjenicu da će Osmani najvjerovatnije biti novi predsjednik Kosova”, kaže Nikolić.

Na sjednici Skupštine Kosova nije izglasana izjmena i dopuna Izbornog zakona. Za usvajanje je glasalo 65 poslanika, 39 je bilo protiv, što je bilo nedovoljno za dvotrećinsku podršku, i izmjenu zakona u ubrzanom postupku.

RTK 2


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button