EkonomijaVijesti

Koliko je preduzeća u prethodnih godinu dana zatvoreno na Kosovu zbog koronavirusa?

Nedavno je navršeno godinu dana od kada su na Kosovu prvi put uvedene restriktivne mjere zbog koronavirusa, a one su nanele štetu u mnogim oblastima i ozbiljno ugrozile ekonomiju, prenosi Klan Kosova.

Direktor Poslovnog saveza Kosova (PSK) Agim Shahini kaže da nije poznat tačan broj preduzeća koja su zbog koronavirusa zatvorena, ali je siguran da je to oko 20 hiljada.

„Nikada nećemo saznati tačan broj preduzeća koja su se zatvorila i ugasila tokom pandemije, jer će morati da se izvrši terensko istraživanje, a za to će biti potrebno vrijeme i novac. Ali, prema procjeni Poslovnog saveza Kosova, broj neaktivnih preduzeća za 2020. godinu dostiže cifru od oko 20 hiljada. Toliko ekonomskih operatera stavilo je ključ u aktivnosti ne svojom krivicom, već zbog pandemije koronavirusa i drugih stalnih problema koje preduzeća imaju, jer su izgubili konkurentnu moć kao rezultat nelojalne konkurencije“, rekao je Shahini.

On kaže da se navedeni brojevi ne podudaraju sa zvaničnim podacima Ministarstva trgovine i industrije, ali da su to stvarne cifre sa terena koje su prikupili aktivisti i filijale Poslovnog saveza Kosova u šest regiona.

„Do kraja ove godine broj zatvorenih preduzeća bi mogao biti i veći, jer se kriza nastavlja. Formalno zatvaranje preduzeća je komplikovano, dugotrajno, ali i skupo, a pojedini vlasnici preduzeća su i zbog ograničenog kretanja odustali od formalnog zatvaranja. Ova situacija nikada nije bila gora“, smatra Shahini.

Prema njegovim riječima, preduzeća na Kosovu nisu imala dovoljnu podršku vlade.

S druge strane, portparol Poreske uprave Kosova (PUK) Valentina Bytyqi-Sefa kaže da je broj zatvorenih preduzeća tokom ovog period dvocifren.

„Broj zatvorenih preduzeća do sada je 74, što znači da su nakon zahtjeva za zatvaranje ispoštovane sve zakonske procedure za njihovo zatvaranje. Možda postoji veliki broj zahteva za zatvaranje, ali oni su možda u procesu verifikacije, jer kao što znate nijedno preduzeće ne može biti zatvoreno bez ispunjavanja svih poreskih obaveza prema PUK“, rekla je Bytyqi-Sefa.

Pored ispunjavanja obaveza u Poreskoj upravi Kosova, posao za zatvaranjem preduzeća mora se primjeniti i na Upravu za registraciju preduzeća na Kosovu koja deluje u okviru Ministarstva trgovine i industrije.

Iz Ministarstva trgovine i industrije poručuju da je od „15.03.2020 do 15.03.2021, zatvoreno 1.268 preduzeća“, da ja je većina to učinila “iz ličnih razloga”.

Skupština Kosova je u decembru prošle godine usvojila Zakon o ekonomskom oporavku gde se u članu 11. ovog zakona kaže da je 200 miliona eura opredjeljeno kao podrška privatnim preduzećima.

„Sva preduzeća koja su tokom pandemije bila zatvorena ili su imala problema sa redovnim poslovanjem, ali koja su bila arhivirana u registru Poreske uprave Kosova, prije 29. februara 2020. godine, finansijski se podržavaju iz budžeta Republike Kosovo novčanim sredstvima da pokrije operativne troškove u iznosu od dvesta miliona eura“.

Iz Ministarstva finansija poručuju da su ukupna sredstva potrošena u pandemiji iz paketa za 2020. godinu preko 285,5 miliona eura, a tu su uključeni troškovi upravljanja pandemijom i vladini paketi za pomoć građanima i preduzećima.

Kosovo Online / Klan Kosova


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button