KosovoVijesti

Adrijani Hožić poništeno 4.205 glasova iz opština na sjeveru Kosova

Na osnovu žalbi bošnjačkih političkih subjekata Inicijative Naša, Socijaldemokratske unije i Nove demokratske stranke, Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio je 4.205 glasova Ujedinjenoj zajednici Adrijane Hožić iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Ovom subjektu, koji se takmičio za tri garantovana bošnjačka mjesta u Skupštini Kosova, u potpunosti su poništeni glasovi iz opština Zubin Potok (407), Štrpce (499), Ranilug (255), Gračanica (416), Parteš (196), Klokot (249) i Novo Brdo (254), dok su djelimično poništeni glasovi iz opština Zvečan (157), Leposavić (973) i Sjeverna Mitrovica (799).

Po konačnim rezultatima Centralne izborne komisije, Ujedinjena zajednica je osvojila 6,422 glasa što joj donijelo jedno zastupničko mjesto u Skupštini Kosova. Kada se oduzmu glasovi koje je poništio Izborni panel za žalbe i predstavke, ovaj politički subjekt ima 2.217 glasova, što je sada nedovoljno za zastupničko mjesto.

Četvtoplasirani politički subjekt je po rezultatima CIK-a bila Socijaldemokratska unija koja je osvojila 2.569 glasova. I ovom subjektu IPŽP je poništio glasove u opštinama Štrpce, Ranilug, Gračanica Klokot i Novo Brdo – ukupno 165 glasova. Po novoj računici, SDU sada ima 2.404 glasa i po osvojenim glasovima na trećem je mjestu bošnjačkih političkih subjekata, što im osigurava jedno zastupničko mjesto.

I ostalim bošnjačkim političkim subjektima su poništeni glasovi iz opština sa večinskim srpskim stanovništvom. Koaliciji Vakat je poništeno 583, NDS-u 14, i Inicijativi Naša 9 glasova.

U prilogu je odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke gdje možete pročitati obrazloženje ove odluke.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button