FilmMagazin

‘Quo vadis, Aida?’: Film o genocidu u Srebrenici ušao u uži izbor za Oscara

‘Quo vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić među 15 je filmova koji su ušli u uži izbor za najbolji film van engleskog govornog područja.

Film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? ušao je uži izbor filmova koji su još uvijek u utrci za Oscara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Ovu informaciju zvanično je objavila Akademija na službenoj stranici, a film Jasmile Žbanić koji govori o genocidu nalazi se u suženom izboru od 15 država koje su prošle nakon liste u kojoj je bilo 93 kandidata za ovogodišnjeg Oscara, prenosi Klix.ba.

“Film iz Bosne, koja ne voli umjetnost, došao na korak do vrha. Pretpostavljam da se naša vlast nada i navija da film što prije ispadne iz konkurencije, a ne daj Bože da i osvoji taj kipić”, napisao je bh. glumac Izudin Bajrović uz objavu informacije uspjeha filma.

Sredinom marta će biti poznato koji filmovi su i zvanično nominirani za Oscara i to nakon što lista od 15 naslova bude svedena na samo pet država i filmova.

Film Jasmile Žbanić koji govori o genocidu u Srebrenici i ranije je označen kao jedan od favorita za Oscara, a samo još nekoliko koraka ga dijeli do još jednog ostvarenja za bh. kinematografiju.

Srbijanski film Dara iz Jasenovca nije ušao u uži izbor filmova za Oscara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, javio je Tanjug.

Dodjela Oscara bit će upriličena 25. aprila.

Al Jazeera


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button