KosovoVijesti

Hasani: Nema napretka u borbi protiv korupcije na Kosovu, situacija se pogoršava

Međunarodna organizacija „Transparency International“ objavila je podatke o korupciji za 2020. godinu, koji pokazuju da Kosovo tokom prošle godine nije napredovalo u borbi protiv korupcije, a Adelina Hasani iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) rekla je da će u narednim godinama Kosovo možda biti rangirano niže nego ove kada je riječ o borbi protiv korupcije, prenosi Koha.

Hasani je rekla da zbog izolacije usljed pandemije kovida-19 podaci nisu bili baš tačni i dodaje da će Kosovo vjerovatno biti niže od 104. mjesta na međunarodnom nivou, gdje se sada nalazi.

Prema njenim riječima zastoj u borbi protiv korupcije nije izražen samo na Kosovu, već i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

“Kosovo dvije uzastopne godine dobija 36 bodova i nalazi se na 104. mjestu, što pokazuje da nije uspjelo da postigne napredak u borbi protiv korupcije. Godine 2017. došlo je do napretka u borbi protiv korupcije, ali u posljednje dvije godine nije se daleko odmaklo. Samo je Albanija popravila svoj rang i nalazi se na jednom mjestu više nego prošle godine, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana zadržale iste pozicije“, rekla je ona.

“Narednih godina ćemo vjerovatno biti još niže jer smo 2020. godine bili veoma izolovani i nismo uspjeli da dobijemo tačne podatke, pa se očekuje da situacija bude još gora”, dodala je ona.

Hasani je rekla da problem nezavisnosti pravosuđa na Kosovu postoji godinama zbog političkog miješanja.

“Ove godine nema promjena, situacija se pogoršava. Najveći problem je to što zvaničnici koji su se uplitali u rad pravosudnih organa nisu kažnjeni“, rekla je ona.

Hasani je navela da su prošlogodišnja dešavanja u svim oblastima uticala na ovaj aspekt, a posebno je naglasila zdravstveni.

“Svakako su događaji iz 2020. godine imali uticaja. Posebno u zdravstvenom sektoru, jer je tokom 2020. godine kupljena neka oprema za zaštitu od kovida, što je prouzrokovalo smanjenje transparentnosti i zloupotrebu javnog novca, koja je bila evidentna“, rekla je ona.

Kosovo Online / Koha


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button