KORONAVIRUSVijesti

Od COVID-19 umrlo više Amerikanaca nego u Drugom svjetskom ratu

Prema podacima sa Univerziteta “Johns Hopkins”, pandemija koronavirusa u SAD odnijela je više života od Drugog svjetskog rata, a broj smrtnih slučajeva je blizu 420.000, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako se procjene broja žrtava razlikuju u nekoliko izvora, istraživanje Nacionalnog muzeja iz Drugog svjetskog rata u državi New Orleans pokazalo je da je oko 418.500 Amerikanaca umrlo tokom Drugog svjetskog rata od 1939. do 45. godine.

Nakon što su početkom februara 2020. prijavili prvi smrtni slučaj povezan sa koronavirusom, SAD su u gotovo godinu dana premašile 400.000 smrtnih slučajeva. Ukupno je zabilježeno 25,1 miliona slučajeva koronavirusa i 419.215 smrtnih slučajeva, pa je SAD najgore pandemijom pogođena zemlja.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ukupno 21.848.655 ljudi primilo je vakcine kompanija Pfizer-BioNTech i Moderna protiv koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Joe Biden nastavlja mijenjati politike svog prethodnika Donalda Trumpa, jer će navodno u ponedjeljak obnoviti ograničenja putovanja za građane koji nisu iz SAD-a.

Ograničenja će se odnositi na putnike koji su boravili u Brazilu, Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, većem dijelu Evrope i Južnoj Africi objavio je CNN pozivajući se na zvaničnika Bijele kuće.

Ovaj potez je uslijedio sedmicu nakon što je Trump potpisao izvršnu naredbu o ukidanju ograničenja za putnike iz tih zemalja, koja će stupiti na snagu u ponedjeljak.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button