PolitikaVijesti

CIK uklanja više od 133.000 imena sa biračkog spiska

Centralna izborna komisija uklonila je 133.678 osoba sa biračkog spiska, među kojima je oko 11.000 preminulih, dok je za oko 122.000 osoba utvrđeno da koriste Unmikove dokumente za identifikaciju, prenosi Reporteri.

“Birač se može identifikovati samo jednim od dokumenata koje su izdale kosovske institucije, sa ličnom kartom, pasošem i vozačkom dozvolom. CIK je na osnovu podataka dobijenih od Centralne agencije za civilni registar utvrdio da postoje 122.592 osobe sa Unmikovim identifikacionim dokumentima, koje će biti uklonjene sa liste za glasanje. Ti dokumenti nisu dovoljni za identifikaciju na biračkom mjestu”, naveo je portparol CIK Valmir Elezi.

Kako je precizirao, na biračkim spiskovima se nalazi i 11.086 preminulih osoba, koje su takođe uklonjene sa spiskova.

Elezi je dodao da će do overe konačnog biračkog spiska za izbore, koji će se održati 14. februara, pribaviti i sve izvode iz knjige umrlih. Pored toga, ukoliko se ispostavi da se na biračkom spisku od posljednjih izbora nalaze i osobe koje su se odrekle kosovskog državljanstva, u tom slučaju te osobe će takođe biti uklonjene sa novog spiska.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button