Vijesti

Samoopredjeljenje: Kurtiju nije zabranjeno da bude kandidat za poslanika ili premijera

Pokret Samoopredeljenje reagovao je još jednom nakon objavljivanja pune presude Ustavnog suda u slučaju poslanika Etema Arifija i poručuje da nema pravnih prepreka da predsjednik stranke Aljbin Kurti bude kandidat za poslanika ili premijera, piše Gazeta ekspres.

Ta stranka je najavila da će sednica predsedništva uskoro biti održana i da će Kurtijeva kandidatura biti objavljena.

“Obraćali smo se sudu zbog nezakonitosti izbora vlade i mandata Etema Arifija. Sud je u potpunosti potvrdio naše tvrdnje. Hotijeva je bila nezakonito izabrana. Arifijef mandat je takođe bio nezakonit. Predsedavajućem Pokreta Samoopredeljenje se ne uskraćuje, niti postoji bilo kakva prepreka da bude kandidat za poslanika ili premijera. Sednica predsedništva će ubrzo biti održana i njegova kandidatura će biti objavlena. Na dan 14. februara ćemo slaviti jer će se tada završiti sa starom politikom i lošim upravljanjem, a nastupiće ona politika za koju su se građani već opredelili i to narodnim referendumom“, kaže se u reakciji Samoopredeljenja.

Stručnjaci u oblasti pravosuđa imaju različita mišljenja o odluci Ustavnog suda. Neki kažu da je bilo kojoj osobi koja je pravosnažno osuđena u poslednje tri godine zabranjeno da učestvuje na ovim izborima, uključujući i lidera Samoopredeljenja.

Kurti je osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button