Vijesti

Forbes objavio listu 50 naučnika i ljekara koji su postali milijarderi tokom pandemije

Godinu nakon što je u kineskom Wuhanu otkriven prvi slučaj koronavirusa pandemija je još prisutna, ali počinje se nazirati početak njenog kraja otkako su se pojavile vakcine. Upravo su one dovele do novih milijardera doktora i naučnika koji su se našli na Forbesovoj listi.

Vakcine su predstavile nadu u oporavak od pandemije i u nekim zemljama su već uveliko započele vakcinacije. Shodno navedenom, mnogim istraživačima, naučnicima i doktorima investitori su dali značajne sume novca kako bi razvili neke od vakcina, pa su samim time oni postali i milijarderi.

Na listi se nalaze milijarderi zaslužni za vakcine protiv korone

Časopis Forbes je u zdravstvenom sektoru ove godine pronašao 50 novih milijardera.

Među njima su ipak najistaknutiji naučnici koji stoje iza dvije najuspješnije vakcine protiv koronavirusa – one koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech te druge koju je otkrila kompanija Moderna.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, koji je kompaniju osnovao sa suprugom Ozlem Tureci, sada vrijedi 4.2 milijarde dolara. Stephane Bancel, direktor Moderne, ima 4.1 milijardu dolara. Taj nevjerovatan uspon Moderne stvorio je od njenih prvih investitora, imunologa Timothyja Springera s Harvarda i naučnika s MIT-ja Roberta Langera, još dva milijardera.

Zarada je postignuta i pronalaskom i testiranjem lijekova

Međutim, zarada nije postignuta samo na vakcinama već su se obogatile i kompanije koje su se bavile razvojem lijekova koji pomažu u suzbijanju simptoma koronavirusa.

Tako Carl Hansen, izvršni direktor kanadske biotehnološke kompanije AbCellera sada vrijedi 2,9 milijardi dolara nakon što je njegova kompanija 11. decembra izašla u javnost s liječenjem antitijelima koje je razvila u saradnji s farmaceutskim gigantom Eli Lilly, a za koje je dobila odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove.

Na tržištu su se dobro plasirale i zaradile veliku sumu novca i kompanije koje su pomagale većim firmama da testiraju nove lijekove. Shodno tome, August Troendle, osnivač i izvršni direktor ugovorne istraživačke kompanije Medpace sa sjedištem u Cincinnatiju, sada vrijedi 1.3 milijarde dolara.

Kada je riječ o novim milijarderima, oni potječu iz različitih zemalja, ali ih je većina iz Kine, države koja se smatra epicentrom koronavirusa.

Među najistaknutijim kineskim milijarderima je Hu Kun, predsjednik proizvođača medicinskih uređaja Contec Medica Systems. Zarada ovog proizvođača je porasla za skoro 150 posto zbog jake inostrane prodaje proizvoda poput pulsnih oksimetara ili uređaja koji analiziraju stanje pluća.

Forbes je osim gore navedenih detaljno predstavio 10 najzanimljivijih novih milijardera čije je bogatstvo poraslo, a o preostalih 40 drugih milijardera iz zdravstvenog sektora je dao kratke informacije.

Mi vam u nastavku donosimo biografije i zaradu nekih od njih:

Ugur Sahin

Već smo gore spomenuli Ugura Sahina izvršnog direktora kompanije BioNTech koja je u saradnji s Pfizerom razvila vakcinu protiv korone koju su već otkupile mnoge zemlje svijeta.

Sahin je ljekar turskog porijekla i ima njemačko državljanstvo i upravo je kompaniju BioNTech osnovao u njemačkom gradu Mainzu 2008. godine sa suprugom Ozlem Tureci, glavnom medicinskom direktoricom te kompanije.

Njegova neto vrijednost trenutno je 4,2 milijarde dolara i on posjeduje 17 posto dionica kompanije. Vrijednost BioNTecha je porasla za 160 posto od januara ove godine, a sve zbog uspješnog razvoja koronavirusa u saradnji s Pfizerom. Ova vakcina se pokazala kao 95 posto efikasna u prevenciji zaraze.

Stephane Bancel

Stephane Bancel je francuski državljanin i 2011. godine je postao izvršni direktor kompanije Moderna sa sjedištem u Masachussetsu, nakon što je napustio svoj prethodni posao kao izvršni direktor francuske dijagnostičke kompanije BioMerieux.

Njegova neto vrijednost je 4,1 milijarda dolara i posjeduje šest posto dionica Moderne, a one su od početka godine narasle za više od 550 posto.

Naime, Modernina vakcina protiv korone je, kako istraživanja pokazuju, 95 posto efikasna i to je druga vakcina koju je odobrilo američko regularno tijelo nakon one kompanija Pfizer i BioNTech. Prve doze Modernine vakcine primijenit će se u SAD-u. Ova država je naručila 200 miliona doza uz opciju od još 300 miliona.

Yuan Liping

Kanađanka Yuan Liping posjeduje 24 posto dionica jedne od vodećih kineskih kompanija i proizvođača vakcina Shenzhen Kangtai Biological Products. Neto vrijednost Yuan Liping je 4,1 milijarda dolara, a dionice kompanije su porasle za 90 posto od početka 2020. Yuan je svoj udio dobila nakon razvoda od predsjednika kompanije (i kolege milijardera) u junu Du Weimina.

Time je Yuan posatala najbogatija Kanađanka s adresom u Shenzhenu.

Ona je u kompaniji radila od 2012. do 2015. godine kao menadžerica i direktorica, a zatim od marta 2017. kao direktorica filijale Beijing Minhai Biotehnology.

Kompanija Kangtai je ekskluzivni kineski proizvođač za vakcinu koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford te ima ugovoreno 200 miliona doza.

Hu Kun

Kinez Hu Kun je predsjednik kompanije Contec Medical Systems, proizvođača medicinskih uređaja sa sjedištem u gradu Qinhuangdao na sjeveroistoku Kine.

Njegova neto vrijednost je 3,9 milijardi dolara i posjeduje gotovo polovinu dionica ove kompanije. Contec je najveći prihod ostvario od prodaje u inostranstvu (više od 70 psoto), a bavi se medicinskom opremom. Između ostalog, prodaje proizvode poput pulsnih oksimetara i uređaja koji analiziraju stanje pluća.

Carl Hansen

Kanađanin Carl Hansen je izvršni direktor i suosnivač kompanije AbCellera iz Vancouvera koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi identifikovala najviše obećavajuće tretmane antitijelima.

Njegova neto vrijednost je 2,9 milijardi dolara, a posjeduje 23% dionica kompanije koju je osnovao 2012. godine kada je radio kao profesor na Univerzitetu British Columbia.

Američka vlada je naručila 300.000 doza bamlanivimaba, tretmana antitijelima koji je kompanija AbCellera razvila u partnerstvu s kompanijom Eli Lilly.

Timothy Springer

Amerikanac Timothy Springer je imunolog i molekularni farmakolog s Univerziteta Harvard i jedan je od prvobitnih investitora kompanije Moderna. U tu kompaniju je 2010. godine uložio oko pet miliona dolara.

Deset godina kasnije, njegov udio u Moderni od 3,5 posto sad vrijedi otprilike 1,6 milijardi dolara, a neto vrijednost Springera je dvije milijarde dolara.

Springer se inače aktivno bavi investiranjem u biotehnologiju te ima manje udjele i u kompanijama Scholar Rock i Morphic Therapeut. Prvi veliki dobitak je zaradio 1999. godine kada je LeukoSite, biotehnološku kompaniju koju je osnovao 1993., prodao kompaniji Millennium Therapeutics za 635 miliona dolara.

Sergio Stevanato

Italijan Sergio Stevanato je predsjednik italijanske kompanije za medicinsku opremu Stevanato Group, drugog najvećeg svjetskog proizvođača staklenih bočiva i istaknutog dobavljača bočica za više od 40 vakcina protiv koronavirusa.

Njegova neto vrijednost je 1,8 milijardi dolara, a kompaniju je na periferiji Venecije osnovao njegov otac 1949. godine. Nju sada vode Sergiova djeca Franco i Marco.

Robert Langer

Amerikanac Robert Langer s MIT-ja je poznat je po svom pionirskom radu na polju biomedicinskog inžinjerstva te je jedan od prvih investitora u kompaniji Moderna. U tu kompaniju je uložio 2010. godine i nikada nije prodao svoj udio koji sada vrijedi oko 1,5 milijardi dolara.

On je također vlasnik manjih udjela u biotehnološkim startup kompanijama SQZ Biotechnologies i Frequency Therapeutics.

Premchand Godha

Indijac Premchand Godha je karijeru započeo kao računovođa da bi zatim 1975. godine ušao u farmaceutski sektor kupovinom proizvođača lijekova Ipca Labs sa sjedištem u Mumbaiju.

Kompanija koja proizvodi generičke i farmaceutske sastojke zaradila je ove godine veliko bogatstvo na prodaji kontroverznog antimalarijskog lijeka hidroksiklorokina, za koji se na početku pandemije smatralo da pomaže pri liječenju zaraze koronavirusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je kasnije saopćila da ovaj lijek ima malo ili nimalo efekta na smanjenje smrtnosti od posljedica koronavirusa.

Neto vrijednost Premchanda Godhe je milijarde dolara.

August Troendle

Amerikanac August Troendle je izvršni direktor i osnivač kompanije Medpace sa sjedištem u Cincinnatiju, koja obavlja ugovorna istraživanja i klinička ispitivanja za farmaceutske firme koje razvijaju lijekove i medicinske uređaje.

Prije nego je 1992. godine osnovao Medpace, ovaj ljekar je radio na kliničkom razvoju u švicarskoj kompaniji Novartis te kao službenik u FDA.

Laboratorije Medpacea bave se spektrom farmaceutskih usluga, od testiranja briseva i antitijela za koronavirus do provođenja složenih kliničkih ispitivanja za proizvođače lijekova koji rade na novim vakcinama i tretmanima.

Procjenjuje se da Troendle koji posjeduje oko 21 posto dionica sada vrijedi oko 1,3 milijarde dolara što ga čini najnovijim poduzetnikom u zdravstvenom sektrou koji se pridružio klubu milijardera 2020. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button