Vijesti

Kosovo bez budžeta i novca planiranog za nove izbore?

Izglasavanje Nacrta zakona o budžetu za 2021. godinu sada je neizvesno zbog situacije na Kosovu nastale nakon odluke Ustavnog suda, koji izbor vlade koju je predvodi Avdulah Hoti smatra neustavnim. Ta odluka vodi Kosovo na vanredne izbore, a trenutno nema sredstava za njihovo sprovođenje, prenosi Reporteri.

Vlada je Nacrt zakona o raspodeli budžeta predložila Skupštini, a Odbor za budžet i transfere u Skupštini Kosova ga razmatra.

Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu predviđen je u iznosu od 2,4 milijarde evra.

Prema zakonu, krajnji rok kada poslanici Skupštine Kosova moraju da odobre nacrt budžeta za 2021. godinu je 31. decembar.

Ako budžet ne bude odobren do tog datuma, Skupština može odobriti nastavak primene zakona o budžetskim izdvajanjima iz prethodne fiskalne godine.

Zakon o budžetskim izdvajanjima iz prethodne fiskalne godine ni u kom slučaju ne može da se primenjuje duže od tri meseca sledeće fiskalne godine.

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti je nakon sastanka sa poslovnom zajednicom u zemlji rekao da je u stalnoj komunikaciji sa parlamentarnim grupama i da je posvećen tome da Skupština u sadašnjem sazivu odobri budžet za narednu godinu.

CIK: Nema novca za izbore

S druge strane, portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi rekao je za Radio Slobodna Evropa da trenutno ne postoje budžetska sredstva predviđena za izborni proces, koji nije planiran.

“Centralna izborna komisija čeka odluku kojom se objavljuje datum izbora kako bi započela intenzivne pripreme za organizaciju tih izbora. CIK će na vreme pripremiti budžetski zahtev, koji će proslediti na odobrenje Vladi Kosova u vreme kada se ti izbori raspišu“, rekao je Elezi.

Budžet za organizovanje i održavanje izbornog procesa u 2019. godini bio je oko šest miliona evra.

Vršilac dužnosti zamenika ministra finansija Agim Krasnići kaže da bi bilo da sadašnji saziv Skupštine, ne samo zbog izbora već i zbog toga što nema budžetske blokade, odobri budžet za 2021. godinu.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button