Svijet

EU uvjerena da će uskoro sa Bajdenom rješavati pitanje Kosova

Evropska unija je uvjerena da će s novom administracijom u Vašingtonu odnosi SAD-EU ponovo postati “normalni”.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Takođe se nadaju da će zajedno rešavati i balkanska pitanja, uključujući kosovsko. To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaničnici u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji.

Oni očekuju da bi vlada Džozefa Bajdena, još zvanično neproglašenog novog predsednika SAD, bar u prvih šest meseci mogla biti veoma zaokupljena velikim unutrašnjepolitičkim problemima, postavljanjem novih čelnika vlasti i utvrđivanjem politike koju će voditi.

Bajden bi, kako se očekuje, druge svetske probleme mogao dati u nadležnost Stejt departmentu i savetniku za nacionalnu bezbednost, te je otud zasad teško reći kakva promena se može očekivati u stavu Vašingtona prema rešavanju odnosa Srbija-Kosovo, iako se zna da je Bajden oduvek odlučno podržavao nezavisnost Kosova.

To će, kako su dodali, biti mnogo jasnije kad se bude znalo ko će biti na čelu američke diplomatije – Stejt departmenta, a ko glavni Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Pojedini mediji u EU prenosili su iz Vašingtona prve naznake da bi Entoni-Toni Blinken ili Suzan Rajs mogli biti na čelu Stejt departmenta, što danas potvrđuje list francuskih poslovnih krugova “Lezeko”.

Po evropskim diplomatskim izvorima u Briselu, realno je očekivati da će Bajdenova administracija ponovo biti naklonjena tesnoj saradnji s EU u “normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u čemu EU ne odustaje od ključne uloge”.

U kojoj meri će se nova američka vlada snažnije uključiti u to pitanje, zavisi i od toga koliko će na tom zadatku biti uspešni visoki predstavnik EU Žozep Borel i njegov izaslanik Miroslav Lajčak, ali i od toga ko će to voditi u Stejt departmentu – neko nov ili “stara garda”, ocenjuje list.

Izvori u EU su ranije istakli da je bitno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo priredi na najvišem nivou, i naveli da ne vide razloge da smena vlasti u Vašingtonu utiče na dijalog.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button